Világbajnokságot rendezhetnek az X-Faktorból

Index, MTI
2010.06.09. 09:45 Módosítva: 2010.06.09. 09:46
Simon Cowell, a Britain's Got Talent és az X-Faktor producere szerint világméretű tehetségkutató műsorral lehetne leváltani a haldokló Euróvíziós Dalfesztivált. Az X-Faktor országos nyertesei mérkőzhetnének meg a műsorban, ahol állítólag még zsűrire sem lesz szükség.

Világméretű tehetségkutató versenyről álmodozik Simon Cowell brit zenei és filmproducer, számos brit és amerikai tehetségkutató zsűrijének tagja és támogatója.

„Rendkívül sok tehetséges ember él az egész világon, ezért kell csinálnunk ezeket a műsorokat” – mondta el Cowell a televíziós Bafta-díjak hétvégi átadásán Londonban, ahol megkapta a különdíjat a szombat esti szórakoztató műsorok újjáélesztéséért.

A multimilliomos producer szerint a világszintű tehetségkutatóhoz nem lesz szükség zsűrire, önmagát kommentátorként tudná elképzelni a műsorban. Saját bevallása szerint az Eurovíziós Dalfesztivál kudarca után sokat kell tennie Angliának az ötlet megvalósításáért. A május végi versenyen ugyanis Nagy-Britannia versenyzője az utolsó helyen végzett.

Nem először

Persze ez a nyilatkozatot egyáltalán csak véletlenül csúszott ki Cowell száján, hiszen produkciós cége iparági bennfentesek szerint már nagyban dolgozik az X-Factor világméretű döntőjének előkészületein.

Egyébiránt nem is ez lenne Cowell első próbálkozása egy nemzetközi tehetségkutató televíziós műsor létrehozására, 2003-ban már a Pop Idolnak már készítettek világméretű döntőt, a World Idolt akkor a norvég tehetségkutató első helyezettje nyerte.

A világméretű tehetségkutató műsorok legnagyobb hátránya, hogy éppen a legnagyobb piacokon teljesítenek rosszul, az angol vagy a francia nézőket ugyanis inkább saját tehetségek érdeklik, a kis országok nézői örülnek annak, ha az ország felfedezettjei más országok tehetségeivel mérik össze magukat.

Tehetségkutatók pápája

Cowell legutóbb a Britain's Got Talent című tehetségkutató során Susan Boyle-t segítette világhírhez.  Cowell SycoTv nevű cégével a film-, a zene-, és a televíziós iparban is tevékenykedik. Neve elsőként a Pop Idol elnevezésű műsor zsűritagjaként vált ismerté.

A SycoTv gyártotta a Britain's Got Talent és az X-Faktor című műsorokat is, vagyis a Sonyhoz tartozó produkciós iroda készíti a világ legnépszerűbb tehetségkutatóit. A cég az Egyesült Államokban is készít műsorokat, ők gyárották többek közt az ABC-nek az American Inventor című realityt, jelenleg a Britain's Got Talent amerikai verzióját készítik elő.

Cowell emellett a felfedezett tehetségek menedzselésével is foglalkozik, két legtöbbet tejelő zenekara a Westlife és az Il Divo.