Hallgattassa el a vuvuzelát!

2010.06.15. 18:34 Módosítva: 2010.06.16. 09:45
Az idegesítő zulu hangszert nem tiltotta be a FIFA, nem szűrik ki a tévék, de otthon, némi pepecseléssel mindenki halkíthatja a morajlást. A vuvuzelaszűrők piaca máris óriási robbanás előtt áll.

A Masincedance Sport nevű cégnek köszönhetjük, hogy egy megállás nélkül zümmögő méhraj költözött a tévékbe: ez a sportszergyártó dobta 2001-ben piacra az első műanyag vuvuzelát, bantu nyelven lepatatát, amivel a drágább pléhkürtök után minden dél-afrikai focirajongó számára elérhetővé vált a 120 decibeles zajkeltés öröme.

000T TRDV738818

A bantu és zulu törzsek körében is népszerű hangszerből a kilencvenes években lett szurkolói unaloműző, leginkább azért mert Afrikában amúgy sem szokásos a hajtépve szrukolás, meg a hullámzás, valamivel pedig azért el kell ütni azt a kilencven percet. A  vuvuzula akár 127 decibel erősségű is lehet (120 decibel a fájdalomküszöb), ami jóval hangosabb mint a bírói síp, vagy bármilyen egyéb szurkolói zajkeltő szerkezet.

A hangszer 2008 júliusáig be volt tiltva, de nem azért, mert elviselhetetlen hangos, hanem mert a szurkolók előszeretettek ütötték fejbe egymást vele, ráadásul az elkeseredett futballrajongók gyakran a pályára dobálták kürtjeiket, ha csapatuk vesztésre állt.

A FIFA az idei futball-világbajnokságra engedélyezte a vuvuzela használatát, az európai szurkolók füle pedig azóta folyamatos standard B-hangon cseng. Vagy másképpen leszállított H-hangon. A vuvuzela ugyanis, ha jól fújják, csak ezt az egy hangot tudja, de azt jó erősen.

A FIFA fontolgatta a vuvuzela betiltását, de a világbajnokság előtt azt mondták, hogy erre csak akkor kerül sor, ha a pályára dobálják hangszereiket a szurkolók. Ilyesmi pedig eddig nem történt, ezért hétfőn hivatalosan is megerősítették, hogy az idegesítő alapzaj ellenére is maradnak a vuvuzelák a stadionokban, mert  hangszer a helyi kultúra szerves része. Ennek megfelelően egyébként a megnyitó ünnepségen körülbelül 70 ezren fújták folyamatosan.

Nehéz különválasztani

A Magyar Televízió már dolgozik azon, hogy kiszűrjék a vuvuzela hangját a közvetítésből, de egyelőre nem tisztázott, hogy a FIFA egyáltalán engedélyezi-e ezt, másrészt a próbálkozások az általunk megkérdezett tévés szakemberek szerint nagyban ronthatják a hang minőségét. Az MTV-hez Magyarországra ugyanis már a kommentátorok hangját is tartalmazó kevert hangsáv jut el, ebből pedig nehezebb kiszűrni a zavaró zörejt. Főleg, hogy a vuvuzela hangja nemcsak a pálya szélén felvett atmoszféra része, de még a kommentátorok mikrofonjába is behallatszik.

A lehetőségek végesek, hiszen a vuvuzelák hangja szinte a teljes emberi spektrumban, a 200 Hz-estől az 5 kHz-es frekvenciatartományig erőteljesen érzékelhetőek.

Az MTV a meccsenként, stadiononként változó bejövő hangjelekből a lehető legjobb hangot keveri ki úgy, hogy ezzel ne rontsa a teljes közvetítés hangminőségét. A folyamatos teszteknek köszönhetően egyre kevésbé érzékelhető a döngicsélő háttérzaj.

Szoftveres megoldások

A profiknak is megfelelő módszer nehézkes, de ennek ellenére a neten már az első meccsek után megjelentek az első buherált megoldások, amikkel ki lehet szűrni az idegesítő zajt.

Egy német mérnök Tobias Herre publikálta először a szoftveres megoldást, ami elnémítja a vuvuzelákat. ehhez mindössze meg kellett állapítania, hogy a vuvuzela B-alaphangján kívül milyen felharmonikusokkal rendekezik. Ezek határozzák meg ugyanis, hogy hogyan is szól az a B-hang, milyen lesz a hangszer hangszíne. Ezért más a hangszíne a kürtnek, a zongorának, a hegedűnek, vagy éppen James Hetfieldnek, még ha ugyanazt a hang is szerepel a kottában.

Herre mérése szerint a 233, a 466, a 932 és az 1864 hertzen zümmög a vuvuzela, vagyis ezeket kell elnyomni a közvetítésben. Mivel minden természetes hangnak végtelen számú felharmonikusa van, ez a módszer sem tökéletes: de kiszűri a zörej körülbelül 95 százalékát.

A megvalósításhoz már pontos leírást találhatnak a neten a Windows-felhasználók, és az OSX-et vagy éppen Linuxot használók is. A Windows-júzerek a Reaper nevű programot használhatják egy ingyenes pluginnal, a Macre a Logic Express vagy a Logic Pro nevű alkalmazásokat kell állítgatni, de az AudiHiJack nevű programhoz is van már ingyenesen letölthető plugin, míg Linux-felhasználóknak a QJackCTL nevű programmal kell pepecselniük

A valós idejű módosítgatáshoz azonban erős gép kell, főleg ha nem akarjuk hogy darabokra essen a sztereó hang, és persze nem árt egy jó hangkártya is: főleg, ha a tévé hangját akarjuk átvezetni a számítógépen egészen egy hifiig.

Ellenhang pénzért

Sokan azonban nem akarnak tekergetni, állítgatni, kábeleket dugdosni. Az Antivuvuzelafilter.com nevű oldal rájuk számít, hiszen itt 2,95 euróért ajánlanak megoldást, amihez nem kell semmilyen számítástechnikai ismeret. Azt állítják, hogy egy a meccs alatt lejátszott mp3-fájllal ki lehet oltani a vuvuzela zaját.

Az általunk megkérdezett hangmérnök szerint ez elméletileg lehetséges is lenne, hiszen két zaj kioltja egymást, ha ellentétes fázisúak és megegyezik a frekvenciájuk, de ezt a hatást nem lehet kihasználni mondjuk egy a tévé hangszóróival szembeállított mp3-lejátszóval. Egyrészt az mp3-lejátszó és a tévé hangjának fázisát nem lehet összehangolni, másrészt, ha a két hang nem egy forrásból indul ki, akkor az útkülönbség miatt nem mindegy, hol ül a hallgató. Vagyis a néző.

000T TRDV740408

A számítógépen lejátszott streamek lecsillapítására elvileg használható lenne a különleges mp3-szám, hiszen egy hangforrásból, két szoftverrel, ugyanarról a gépről szólhatna a két hang, de a fázisok összehangolása még így is kérdéses, ha pedig a két hang fázisa éppen megegyezik, akkor nem hogy halkulna, inkább hangosodik a vuvuzela ordibálása. A külföldi site-ok tesztjei szerint egyébként a pénzért kínált megoldásnak semmilyen hatása nincs.

Egyébként is a barkácsmódszerekhez képest jóval kevesebb energiával is hatékonyan csökkenthetjük a zajkárt: elég a tévé, a hifi, vagy a számítógép equalizerén lehúzni a 300 hertz körüli hangokat, és jól felnyomni a többit, a vuvuzelák száma máris megfeleződik. A hang ugyanis közel felét elfedhetjük ezzel a módszerrel. A tesztek szerint a módszer egyetlen hátránya, hogy a kommentátor hangszíne kicsit megváltozik.

Persze a módszerek egyre tökéletesednek, és a döntőig egyre több fizetős megoldás várható, miközben a vuvuzelalobbi és annak elhallgattatásában érdekeltek is boldogan számolgathatják a pénzt: a vuvuzelából a világbajnokság alatt várhatóan több mint 20 millió darabot adnak majd el világszerte, összesen vagy 80 millió euróért, míg egyes becslések szerint a hangját kiszűrő alkalmazások potenciális piaca akár az egymillió eurót is meghaladhatja.