A Duna Tv nem vizsgálja, hogy százmilliókkal túlszámláztak-e

2010.06.28. 21:17 Módosítva: 2010.06.28. 21:17
Szabó László, a Duna Televízió fideszes kurátora szerint két műsort is közvetítőkön keresztül gyártatott a közszolgálati adó, ezzel több százmillióval többe kerültek a produkciók. A tévét felögyelő kuratórium szocialista elnöke nem akarja kivizsgálni az ügyet, sőt a tévé vezetőit védve rágalmazást emlegetett.

Közvetítő produceri cégeken keresztül több száz millió forint juthatott ki a DunaTelevízióból Szabó László, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált tagja szerint.

A Duna Televízió közleményben utasította vissza Szabó László hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakat. A közleményben az áll: a televíziónak semmiféle közvetítő céggel nincs szerződése, és kizárólag produceri irodákkal szerződött konkrét produkciókra. Az MTI információi szerint a hétfői kuratóriumi ülésen is téma volt a fideszes kurátor által felvetett ügy, a testület azonban egyelőre nem vizsgálja a külső gyártású produkciók szerződéseit.

Lecsíptek pár százmilliót?

Szabó László hétfőn jelentette be, hogy, szerinte két produkció esetében közvetítői szerepet játszó cégeken keresztül adta tovább megrendeléseit a Duna Televízió, így az Egy különleges ember című produkció esetében a 162 és fél millió forintos szerződést 48 millióért, a Suli Buli című produkció esetében a 205 milliós szerződést 64 millióért szállította le a gyártó cég.

A Suli Buli produkcióra a referenciával, honlappal nem rendelkező See Walker Television Kft.-vel kötött szerződést a televízió. Az Egy különleges ember nevű tévés műsort pedig a Jade Dragon TV Kft. nevű cég készíti. Az ügy érdekessége, hogy mindkét cégnek ugyanaz a székhelye, illetve ugyanazzal az ügyvezetővel szerepelnek a cégbírósági nyilvántartásban.

Szabó szerint a fideszes és KDNP-s kurátorok már többször szólították fel a televízió menedzsmentjét és a felügyelőbizottságot, hogy vizsgálják át a külsős szerződéseket. Szerinte a közalapítványnak a két produkcióval kötött szerződés ügyében az igazságszolgáltatás megfelelő szerveihez kellene fordulnia. Hozzátette: a Duna Televízió 2009 októberében és novemberében alapított cégekkel kötött további, szintén százmilliós nagyságrendű szerződéseket.

A Duna Televízió Zrt.-nek semmiféle közvetítő céggel nincs szerződése - reagált hétfőn rövid közleményben a csatorna szóvivője. Mint írták, a Duna Televízió kizárólag produceri irodákkal szerződött konkrét produkciókra "a szinopszisok, a rendezők, szereplők és más alkotók személyének ismeretében." A közlemény szerint szokásos hazai piaci átlagáron készülnek a Szabó László által említett sorozatok és az egyes epizódok.

Nem vizsgálják, sőt kikérik maguknak

A Hungária Televízió közalapítvány kuratóriuma egyelőre nem vizsgálja a Szabó László által a sajtótájékoztatón, és a hétfői kuratórium ülésén is ismertetett, több száz millió forintról szóló szerződések körülményeit.

Szabó László súlyos vádakkal illette a tévé felelős vezetőit, ami megüti a rágalmazás szintjét - reagált az MTI-nek Halák László, a testület MSZP által delegált tagja az ülésen történtekre. Hozzátette: a televízió menedzsmentje határozottan visszautasította a Szabó által előadottakat.