Krizsó helyett pártszóvivő csinál politikai műsort

2010.06.30. 19:02 Módosítva: 2010.06.30. 21:12
Tényleg megszűnik a Szólás szabadsága, Krizsó Szilviát tényleg eltüntetik a képernyőről, közben tényleg műsort kap a KDNP volt szóvivője - erősítették meg televíziós forrásaink a Kreatív információit. A médiaszaklap robbantotta a szerkesztőségek táján pletykaként egy ideje már keringő hírt, hogy megszüntetik a belpolitikai műsort.

A nyári szünet után nem folytatják a Szólás szabadságát - írja a Kreatív. Az MTV kommunikációs osztálya hivatalosan annyit mond, hogy a foci-vébé és más sportesemények miatt őszig csúszik a program újraindulása. Az Index kérdésére más tévések nemhivatalosan elismerték, hogy a Szólás szabadságának vége, és Krizsóval szeptembertől egyáltalán nem számolnak. Az újságírónő a Kreatívnak azt mondta, hogy ő úgy tudja, a műsor csak szokásos nyári szünetét tölti. Még nincsen semmilyen információ a szeptemberi műsortervről, közölték forrásaink. Annyit tudni egyelőre, hogy Halász Zsuzsa nem a Szólás szabadságát vezetné, hanem új, közéleti műsora indulna.

Halász a legutóbbi időkig a kereszténydemokraták pártszóvivője volt, de a Kreatív tudomása szerint már nem dolgozik náluk. A hit nem elméleti kérdés, a Mélység és magasság és a Minden út Istené című kötetek szerzője pártkarrierje előtt, 2000-től a rendszerváltás utáni magyar televíziózás egyik legkormánypártibb műsorának, a Siklósi Beatrix-féle Hétnek volt a műsorvezetője. Egy, az ORTT megbízásából készült tanulmányban, ami a médiahatóság évkönyvében is megjelent, a Hét közszolgálatiságát elemző írás így fogalmazott róla:

"Halász Zsuzsa habitusának és metakommunikációjának egésze, időnként kioktató, helyenként (kormányoldali interjúalanyok felé) stréberkedő, máskor nem ritkán fegyelmezően, sőt fenyegetően ható pattogó stílusa, néha kissé már túlságosan is sok igyekezetet és nem kevés agresszivitást tükrözött."

Halász Zsuzsa és Semjén Zsolt 2006-ban
Halász Zsuzsa és Semjén Zsolt 2006-ban

Magáról a műsorról a következőket írta az elemzés:

"A HÉT ugyan általában - de a vizsgált időszakra eső panaszbizottsági határozatból és helyreigazításból ítélve nem mindig - tartózkodik attól, hogy nyíltan megsértse a tájékoztatásra vonatkozó törvényi előírásokat, ennek ellenére szembetűnő és letagadhatatlan, adásaiban politikailag erősen elfogult, kiegyensúlyozatlan és torzító a polgári kormány és a kormányoldal javára és a baloldali ellenzék rovására. Bár a tényszerűsége is gyakran megkérdőjelezhető, elsősorban az kifogásolható, hogy átlátszó manipulatív technikákkal, a tényinformációk célzatos csoportosításával, a megszólalók szelektálásával, csúsztatásokkal, szövegeknek eredeti kontextusokból való torzító kiragadásával, burkolt célozgatásokkal, sugallmazásokkal és hasonló eszközökkel operál."

(A teljes ORTT-tanulmány itt olvasható.)

Update: A következő, a Kreatív és az Index információit nem cáfoló levelet kaptuk az MTV sajtóirodájától:

„Krizsó Szilvia Pulitzer Emlékdíjjal, Prima Primissima-díjjal, a Kamera Hungária fesztivál díjával és számos más szakmai kitüntetéssel elismert televíziós újságíró, az MTV egyik legfontosabb műsorvezetője.

A szólás szabadsága nyáron nem jelentkezik. Ennek az az oka, hogy minden évben nyári szünetet tart a produkció. A döntésben az is szerepet játszott, hogy egyébként a drasztikus költségvetési elvonás miatt minden téren takarékosságra kényszerül a televízió.

Az idén nyáron a sporté a főszerep a képernyőn, egymást érik a sportközvetítések: az egy hónapi tartó labdarúgó-világbajnokságon kívül az MTV adja például a debreceni Öttusa-világbajnokságot, a budapesti úszó Európa-bajnokságot, a poznani kajak-kenu világbajnokságot, illetve a zágrábi férfi vízilabda Európa-bajnokságot.

A politika és a közélet témái változatlanul a naponta ötször jelentkező Híradóban, a naponta 190 percnyi Ma Reggelben, illetve hétköznaponként a 25 perces Estében jelennek meg. Ezek a műsorok - ha csak az m1 csatornát tekintjük - hetente több mint 1800 percnyi, vagyis több mint 30 órányi műsoridőben mutatják be az eseményeket, illetve elemzik azok hátterét. Természetesen az m2 műsorkínálatában is szerepel a Ma Reggel, valamint a Híradó. Az m2 ezen felül rendszeresen közvetíti a Parlament üléseit az Országházból.

A nyári műsorrend a terveknek megfelelően alakul, az őszi műsorrend kidolgozása viszont még folyamatban van. Erről természetesen – ahogy minden évben és minden évszakban – bőséges tájékoztatást fog adni az MTV.”