Pénzért olvasható a Times netes kiadása

2010.07.02. 14:52
Péntektől fizetni kell a patinás brit konzervatív napilap, a Times internetes kiadásáért. Az olvasók napi egy fontért (350 forintért) juthatnak az információkhoz, a heti olvasójegy két fontba kerül.

A megadott jelszóval 24 óráig lehet a lap netes kiadását böngészni. Ez az első eset Nagy-Britanniában, hogy egy nem szakosodott napilap webes kiadásáért fizetni kell.

A Times Rupert Murdoch médiamágnásé. Murdoch tavaly jelentette be, hogy a portfóliójába tartozó internetes kiadványokért pénzt fog kérni. A napilapok piaca világszerte szűkült, több újságnak be is kellett zárnia. Jelenleg a Financial Times és a Wall Street Journal gazdasági lapok on-line tartalmai fizetősek. A New York Times pedig idén januárban jelentette be, hogy jövő év elejétől szintén csak pénzért lesznek olvashatóak a cikkek a honlapjukon.

Szakértők nem egyöntetűen lelkesednek a fizetős netes újságokért. Van, aki szerint új korszak kezdődött el, és a fizetőssé tett lapok olvasói minőségi cikkeket kapnak. Mások arra figyelmeztetnek, hogy a pénzért mért on-line újságok csak akkor lehetnek sikeresek, ha az azokban szereplő információk valóban exkluzívak és máshonnan nem lehet hozzájuk férni. Illetve, ha olyan plusz szolgáltatásokat kapnak az előfizetők, amelyeket a lap nyomtatott változata nem tud biztosítani.