Rekordszámú újságírót öltek meg idén

2010.07.05. 15:08
2010 első felében 59 újságírót öltek meg a Press Embleme Campagne nevű civil szervezet szerint. Tavaly az első hat hónapban 53 médiamunkás halt meg.

A meggyilkolt újságírók száma folyamatosan nőtt az utóbbi években a genfi székhelyű Press Embleme Campagne nevű civil szervezet szerint. Idén a legtöbb médiamunkással, kilenccel Mexikóban végeztek, Hondurasban nyolcat, Pakisztánban hatot, Nigériában és a Fülöp-szigeteken négyet-négyet, Oroszországban és Kolumbiában hármat-hármat, Irakban, Nepálban, Thaiföldön és Venezuelában kettőt-kettőt öltek meg. Egy-egy újságírót lőttek le Afganisztánban, Angolában, Bangladesben, Brazíliában, Bulgáriában, Kamerunban, Cipruson, Ecuadorban, Izraelben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában, Törökországban, Szomáliában és Jemenben.

Tavaly a Fülöp-szigetek és Szomália volt a legdurvább hely (MTI)
Tavaly a Fülöp-szigetek és Szomália volt a legdurvább hely (MTI)

Blaise Lempen, a PEC főtitkára szerint azokban az országokban vannak a legnagyobb veszélynek kitéve az újságírók, ahol valamilyen belső fegyveres konfliktus van. Lempen januárban a tavalyi évre vonatkozóan kijelentette: semmilyen javulás nem érzékelhető Mexikóban, ahol 13 újságírót öltek meg 12 hónap alatt. A PEC harmincöt egyesületet és érdekvédelmi szervezetet tömörít a világ mintegy száz országában, és egy olyan nemzetközi konvenció megalkotásáért küzd, amely védené az újságírókat a konfliktusövezetekben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport