Don Johnson pert nyert producere ellen

2010.07.08. 16:47
Egy kaliforniai bíróság több mint 23 millió dollár (5,1 milliárd forint) elmaradt profit kifizetését ítélte meg Don Johnson színésznek, aki a Nash Bridges - Trükkös hekus tévésorozatot gyártó cég társtulajdonosaként perelte a producereket.

A 60 éves Johnson, aki 1996 és 2001 között játszotta az amerikai tévében Nash Bridges nyomozót, 2009-ben fordult bírósághoz, mert bár a program szerzői jogainak felerészben ő volt a tulajdonosa, az évek során nem jutott hozzá az őt megillető bevételhez.

A sorozatot készítő Rysher Entertainment LLC arra hivatkozott, hogy Johnson nagyjából 40 millió dollárt (8,8 milliárd forintot) kaszált a műsorral színészként és producerként, és ennél több nem járt neki.

A "trükkös hekus" ugyanakkor azzal érvelt, hogy a sorozat az ő ötlete volt, és a széria társtulajdonosaként a szerző jogokból is arányosan részesednie kellett volna. Tíz évig várt türelemmel, hogy ezt a Rysher elismerje - mondta -, és csupán annyit akart, hogy tartsák tiszteletben a szerződést, amit egymással kötöttek.

Johnson 105 millió dollárra perelte a céget, de a kaliforniai bíró a produkciót terhelő költségek levonása után 23,2 millió dollár kifizetését ítélte meg neki.

A színész ügyvédje szerint a sorozat több mint 325 millió dollárnyi (72 milliárd forintnyi) bevételt hozott - beleértve a külföldi sugárzási jogok eladását. A jogász úgy vélekedett, hogy a 45 országban ma is futó széria külföldi bevételeiből még legalább 25 millió dollár (5,5 milliárd forint) illeti meg ügyfelét.