Szemüveg nélkül nézhető 3D tv-t teszteltek Magyarországon

2010.07.08. 16:51
Szemüveg nélkül nézhető 3DTV élő közvetítésű műsortesztjét hajtották végre a digitális földfelszíni televíziós platformon Magyarországon.

Valósidejű háromdimenziós videotartalmat földfelszíni digitális televíziós rendszeren (DVB-T) keresztül korábban csak az úgynevezett side-by-side technikával sikerült megjeleníteni, azaz a jobb és a bal szemhez tartozó nézetek képeit egymás mellé helyezve viszik át nagyfelbontású televíziós csatornán. A jobb és a bal nézetet a megjelenítés helyén választják szét, hogy a néző jobb és bal szemébe már csak a megfelelő nézet képe kerüljön. A világviszonylatban is egyedülálló kísérletet az Antenna Hungária és az iPONT Kft. a napokban végezte el.

Ennek a technológiának viszont az a hátránya, hogy kizárólag speciális szemüveggel nézhető, ráadásul a digitális televíziós rendszer korlátozott adatátviteli sebessége miatt kevesebb ilyen műsorforrás fér el egy frekvencián.

Az Antenna Hungária és a szemüveg nélkül nézhető 3D LCD-képernyőhöz szoftvert fejlesztő iPONT tesztje során 3D-videoanyagot vittek át szabványos digitális földfelszíni televíziós platformon. A kódolást, modulációt, dekódolást, megjelenítést magába foglaló átviteli lánc hibamentesen működött - mondta Korcsok Zoltán, az iPONT Kft. ügyvezetője.

Az autosztereoszkópikus, szemüveg nélkül nézhető térhatású élő adás a magyar fejlesztésű szoftverrel és a kijelző elé szerelt mikrolencséket vagy takaró sávokat tartalmazó szűrőlap felhasználásával készül. A szűrőként működő lencsék, vagy sávok átfednek néhány képpontot, amelyek különböző irányba térítik el a fényt úgy, hogy a két szem részére más-más képpontok lesznek láthatók.

Ezzel a technikával a jobb és bal szemre lebontott térhatású tévéadás minősége elmarad ugyan a Full HD felbontástól, de az egyedülálló (valósidejű kódolást alkalmazó) szoftveres megoldásnak köszönhetően lehetővé válik, hogy az élő 3D-adások földfelszíni sugárzásban és szemüveg nélkül nézhető rendszereken is megjelenhessenek.