Soha ennyi német nem nézett még tévét

2010.07.09. 11:26
A német–spanyol meccs közönségaránya is elképesztően magas, 83 százalékos volt Németországban. A spanyolok a döntőtől várják a rekordot.

Az ARD egyik kollektív szeme minden bizonnyal sír a németek kiesése miatt, de a másik örömkönnyeket hullajt, hiszen a mérkőzés közvetítése beírta magát a tévétörténelembe. 31 millió nézője még egyetlen tévés eseménynek sem volt, bár a harmincmilliós határt már majdnem elérték, legutóbb pont a dél-afrikai futball-vb egy másik mérkőzése, a Németország–Ghána, 29 millió nézővel. A német–spanyol meccs közönségaránya is elképesztően magas, 83 százalékos volt.

Az eddigi rekordot érdekes módon egy másik történelmi vereség tartotta: négy éve Olaszország 2-0 arányban győzte le a németeket a 2006-os világbajnokság elődöntőjében, ezt a mérkőzést 29,6 millió néző követte. A közönségarány tekintetében még mindig ez a meccs a rekorder a maga 84,1%-os eredményével (ez azt jelenti, hogy a közvetítés alatt bekapcsolt német készülékek 84,1 százalékán a futballt nézték).

A spanyoloknál az elődöntő nem döntött abszolút rekordokat, de a közvetítési jogát megszerző Telecinco nevű adó számára soha nem látott nagyságú, 13,3 milliós nézőközönséget és 77 százalékos közönségarányt hozott. A spanyoloknál 1992 óta mérik a tévéműsorok nézettségét, és eddig mindössze két esemény akadt, a 2008-as futball-Eb olasz–spanyol mérkőzése (14,1 millió) és a 2002-es eurovíziós dalfesztivál döntője (14,3 millió) amit többen láttak a mostani elődöntőnél.

A Silvio Berlusconi érdekeltségébe tartozó Mediaset csoport tévéjénél, a Telecincónál minden bizonnyal abban reménykednek, hogy a döntő nézettsége ezeket a történelmi adatokat is megdönti.