Jogerősen pert nyert a Sláger rádió

2010.07.14. 14:32 Módosítva: 2010.07.14. 19:20
A jogerős ítélet szerint ki kellett volna zárni a most sugárzó nyertes adót. Várhatóan a Danubius ügyében is hasonló ítélet születik, de hiába akar visszatérni a Sláger, nincs lehetősége. Kárpótlást kérhet az államtól.

Jogerősen pert nyert a Sláger rádió az Országos Rádió és Televízió Testület ellen, közölte Jakus László, a Sláger pénzügyi igazgatója szerdán. Közleményében azt írta, a Fővárosi Ítélőtábla szerdán helybenhagyta a Fővárosi Bíróság januári ítéletét, amely szerint az ORTT már be sem fogadhatta volna a Neo FM pályázatát, ezért nem nyilváníthatta volna nyertessé, és nem is köthetett volna a céggel műsorszolgáltatási szerződést.

Az ORTT a döntés miatt felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.

A Sláger "elvárja" az ORTT-től, hogy a jogerős ítéletben foglaltaknak tegyen eleget, azaz haladéktalanul mondja fel a Neo FM műsorszolgáltatási szerződését, és hozzon jogszerű döntést az országos rádiós frekvenciapályázatok ügyében. "Ennek eredménye a Sláger meggyőződése szerint csak az lehet, hogy a rádió visszakapja frekvenciáját" - írta a pénzügyi igazgató. Mint írta, "minden további halogatás napról napra növeli azt a kárt, amit az ORTT törvénytelen döntésével a Sláger rádiónak okozott".

"Az Országgyűlés meghosszabbított ülésszaka lehetőséget biztosít arra, hogy a Parlament megválassza az ORTT hiányzó tagjait, és így a választások óta működésképtelen testület ismét felálljon, és eleget tegyen a jogerős bírósági döntésnek" - szögezte le. Hozzátette: a Sláger készen áll arra, hogy pályázatának törvényes elbírálása esetén azonnal megkezdje a műsorszolgáltatást.

Várhatóan ilyen eredmény születik majd a Danubius ügyében is, hiszen már januárban is hasonló döntés született mindkét rádió ügyében. A bíróság akkor is kimondta, hogy az ORTT alaki érvénytelenség miatt be sem fogadhatta volna be a most már működő Neo FM és Class FM pályázatát sem. Januárban a bíróság mindkét perben elutasította a felpereseknek az eredeti - a pályáztatás előtti - állapot helyreállítására vonatkozó kérelmét, és ezen a mostani ítélet sem változtatott.

Várhatóan az államnak kártérítést kell majd fizetni a szabálytalan pályázatban, jogellenesen alulmaradt rádióknak, a Neo FM és a Class FM viszont továbbra is szólhat majd a tavaly kiosztott országos frekvenciákon. A Sláger-közlemény annyiban pontosításra szorul, hogy a rádiótól nem elvették a frekvenciát, hanem lejárt a szerződése, majd a mai döntés értelmében jogellenes pályázaton veszített.

Az ORTT tavaly október 28-án a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott a két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságának odaítéléséről; a döntést egyhangúlag hozták. A kisebbik vételkörzetű, a lakosság 67 százalékát elérő - 2009. november 18-áig a Danubius rádió által használt - jogosultságot az Advenio Zrt., a nagyobbik, 81 százalékos lefedettséget biztosító, a Sláger Rádió adását továbbító hullámsávot pedig az FM1 konzorcium nyerte el hét évre. A frekvenciadöntés másnapján - november 30-i hatállyal - lemondott tisztségéről Majtényi László, az ORTT elnöke.