Elhagyja az országot az MTV

Index, MTI
2010.07.28. 16:52
Európai üzletpolitikájával magyarázza a döntést az MTV Networks, amikor Csehországba költözteti el az MTV mellett a Vivát és a Comedy Centrált is. Az új médiatörvény elvileg utánuk nyúlhatna, de az uniós szabályozás miatt mégis elképzelhetetlen, hogy a most felállítandó médiahatóság ellenőrizni tudja a csatornákat.

Az MTV Networks International három magyar csatornája, a Music Television, a VIVA és a Comedy Central július 15-étől átállt a cseh sugárzási engedélyre - tudta meg szerdán az MTI az MTV Networks Magyarország marketingosztályának illetékesétől, aki a költözés okát az amerikai cég regionális stratégiájával magyarázta.

A többek között zenei és filmes csatornákat üzemeltető cég illetékese úgy nyilatkozott: bár a cseh törvények nem térnek el jelentősen a magyar szabályozástól, számos nemzetközi tévétársaság működik sikeresen a cseh joghatóság alatt. "Csehország kiváló bázis ahhoz, hogy számos országot szolgáljon ki az MTV Networks International Emerging Markets csatornái tekintetében" - áll a cég közleményében.

Az Országos Rádió és Televízió Testület illetékese az ügyben úgy nyilatkozott: az ORTT-hez július 14-én bejelentés érkezett a Z+ Műsorszolgáltató Zrt., az MTV Networks Magyarország Zrt. és a Comedy Central Magyarország Zrt. részéről, hogy július 15-től kérik a nyilvántartásból való törlésüket. Az ORTT irodája a törlési kérelem tárgyában előterjesztést készített.

A három bejelentést tévő cég azoknak a csatornáknak feleltethető meg, amelyek átregisztrálást kértek a cseh hatósághoz. Az ORTT a prágai Rádió és Televízió Tanácstól (RRTV) is tájékoztatást kapott, ebben azt írták, hogy a három céget nyilvántartásba vették, és műholdas műsorszolgáltatásra kaptak engedélyt tizenkét évre.

A cseh hatóság interneten elérhető csatorna-nyilvántartásában az MTV Networks s.r.o. megnevezés mellett egyelőre az MTV Hungary és a Comedy Central csatornaengedélye olvasható, bennük az áll, hogy az adók Magyarországra és magyar nyelven sugároznak, napi 24 órában.

A prágai lajstromban egyébként tizenkét adó neve szerepel az MTV Networks s.r.o. cím alatt, túlnyomó többségük tavaly került cseh joghatóság alá. Ilyen a VH1 Classic European, a VH1 European, az MTV European zenecsatornák, de a Comedy Central, az MTV, a Nickelodeon és a VIVA lengyel változata is.

El tudnak szökni

A médiaalkotmánynak nevezett tövrvénycsomag, várhatóan ősszel elfogadásra kerülő "A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól" címet viselő részében bevezetésre kerülő szabályozás értelmében a három csatorna nem tud meglógni a magyar mdéiahatóság elől.

A törvény a jelenlegi tervezet szerint ugyanis kimondja, hogy ha a tartalomszolgáltató munkaerejének nagy része Magyarországon dolgozik, vagy az ügyvezetői, illetve szerkesztői döntéseket itt hozzák, akkor a törvény alá tartozik. Sőt a törvény hatályos az összes olyan tartalomszolgáltatóra is, amely magyar területen található műholdas feladó állomást használ, vagyis az MTV-nek, a Vivának és a Comedy Centrálnak ki kéne költöztetnie teljes szervezetét és gyártási kapacitását, de elvileg még ekkor sem úszhatná meg. A törvénytervezet ötödik paragrafusának, harmadik bekezdése ugyanis kimondja, hogy a törvény és így a médiahatósg hatálya kiterjed olyan más országból nyújtott tartalomszolgáltatásra is, amely jelentős részben vagy teljes egészében a Magyar Köztársaság területére irányul. Egy magyar nyelvű adás meg mi más is lehetne.

Az más kérdés, hogy az Európai Unió audiovizuális médiaszolgáltatásokról szólo írányelve ezt a pontot olyan jelentős mértékben korlátozza, hogy szinte lehetetlen, hogy a nemsokára felállítandó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bármilyen ügyben eljárjon a Magyarországról távozó adók ellen.