Az EBESZ vizsgálja a médiatörvényt

2010.07.29. 16:11
A magyar médiacsomag még az év végéig elfogadásra váró tervezeteinek részletes jogi szakértői felülvizsgálatát végezteti el a következő hetekben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselőjének hivatala.

Dunja Mijatovic az EBESZ állandó tanácsa elé terjesztett jelentésében - a boszniai médiajogi szakértőnek ez az első ilyen beszámolója tavaszi hivatalba lépése óta, amely tagállamokra lebontva ismerteti a hivatal tevékenységét -, a Magyarországgal foglalkozó fejezetben ezzel összefüggésben annak a reményének adott hangot, hogy észrevételeiket figyelembe veszik a médiacsomag törvényeinek véglegesítésénél.

A jelentésben felsorolja Magyarországgal kapcsolatosan tett lépéseit. Így kitér arra, hogy június végén levelében felszólította a magyar hatóságokat a médiatörvény-tervezet leállítására, és arra, hogy kezdjenek nyilvános konzultációkat az érintettek részvételével a törvénytervezetek módosítása érdekében. "Az előterjesztett médiacsomag sértheti a véleménynyilvánítás szabadságának, a sajtószabadságnak EBESZ-szabványait, s azok elfogadása ahhoz vezethet, hogy a műsorszórás politikai döntéseknek lesz alárendelve" - írja a sajtószabadság-képviselő.

Mijatovic beszámolója szerint július 22-én "részletes választ kapott a (magyar) hatóságoktól azon elvek tekintetében, amelyekre az Alkotmány 61. cikkének kiegészítése és a médiatörvény átalakítása épül". A jelentés szerint a sajtószabadság-képviselő másnap "sajnálattal értesült arról, hogy a magyar parlament elfogadta a médiacsomag egyes részeit", s egyben ismerteti az új törvény jelentette változásokat, továbbá beszámol arról, hogy "az ellenzéki pártok, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és más érintettek hangot adtak aggodalmuknak az új törvények alkotmányossága kapcsán".

Mijatovic egyébként még júniusban - Martonyi János külügyminiszternek címzett levelében - felajánlotta hivatala segítségét a médiacsomag részletes jogi felülvizsgálatához.