Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Az új médiatörvénnyel védték meg a Classt és a Neo FM-et

2010.07.30. 17:07
Egy, a múlt héten megszavazott törvényben elrejtett félmondattal elérték a kormánypártok, hogy ne kelljen újból pályáztatni a Sláger és a Danubius frekvenciáját. Annak ellenére, hogy a bíróság szerint az ORTT hibázott a tavalyi pályáztatásnál, és ki kellett volna zárnia a későbbi nyerteseket.

Az utolsó pillanatban módosította a Fidesz úgy a médiatörvényt, hogy a Class FM és a Neo FM semmiképp ne veszíthesse el tavaly megszerzett országos frekvenciáját. Annak ellenére, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint az ORTT hibázott, amikor alaki hibák miatt nem zárta ki a két rádió nevében pályázó FM1-konzorciumot, illetve az Adveniót.

Az ítéletben ugyan nem szerepel, hogy az ORTT-nek fel kell mondania a két rádióval kötött műsorszolgáltatási szerződést, de az ítélet nem kötelező erejű indoklása szerint az ORTT-nek nem, hogy nem szabadott volna szerződést kötnie a két pályázóval, de most fel is kéne bontania azt. Az ORTT egyébként a döntés felülvizsgálása érdekében a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ami arra utal, hogy meg akarták előzni a Slágert és a Danubiust, akik az ítéletre hivatkozva várhatóan bíróság előtt akarják visszakövetelni régi frekvenciájukat.

Januárban egyébként elsőfokon elutasította a felpereseknek az eredeti, a pályáztatás előtti állapot helyreállítására vonatkozó kérelmét, és ezen a mostani ítélet sem változtatott.

Ha a Legfelsőbb Bíróság másképp nem dönt, várhatóan az államnak kártérítést kell majd fizetni a szabálytalan pályázatban, jogellenesen alulmaradt rádióknak, a Neo FM és a Class FM viszont továbbra is szólhat majd a tavaly kiosztott országos frekvenciákon. A kártérítés összege a HVG becslései szerint akár több milliárd forint is lehet.

Bebiztosították magukat

De a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen védekezésül a kormány az utolsó pillanatban átírta a múlt héten megszavazott médiatörvényt. Az új törvényben visszamenőleges hatállyal  szerepel az a passzus, miszerint "azonnali hatállyal kell felmondani a szerződést, ha a szerződést nem lehetett volna megkötni, és a – kizárólag a műsorszolgáltató által előidézett – jogsértő állapot még fennáll". Az eddig hatályos jogszabályban viszont mindez úgy volt, hogy "azonnali hatállyal kell felmondani a szerződést, ha a szerződést nem lehetett volna megkötni, és a jogsértő állapot még fennáll". Vagyis a törvény elfogadása után csak akkor kell felbontani a szerződést, ha a műsorszolgáltató követett el jogsértést, a rádiós pályázatoknál viszont egyértelműen az ORTT a hibás.

A HVG az ügyben többször is kereste a hamarosan megalakuló Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság leendő elnökét, Szalai Annamáriát, de nem sikerült utolérniük.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.