Szexuálpszichológus vergődik a toplistákon

2010.08.01. 00:34
Telítődött a toplistakiadvány-piac. A Figyelő a nyárra speciális, elég drága (1490 forint) periodikával jelentkezett, ami könnyed, vízparti olvasmány, mégis összegez valamit, ahogy egy lista általában. Hogy mit, azt nehéz megállapítani, de saját céljaik szerint görbe tükröt tartanak, és szex is van benne, ahogy egy rendes nyomtatványhoz illik. Toplista - Emberek, arcok 2010.

A listák abszurditását kívánta kifigurázni a Figyelő, de csak egy szépen elkészített kiadványt kapunk értelmetlen listákkal.

A listázás mindig szubjektív, akkor is az, ha eldöntjük, hogy milyen pénzügyi adatok alapján tesszük. Ennek ellenére a legszórakoztatóbb játékok egyike, kár, hogy ezt elrontották: hiányzott az alaposság és a humor. Egy újabb vastag listafüzet készült, ráadásul periodika, már a második a sorban, a  Figyelő és Dömötör Tamás színház- és filmrendező és TV Paprika-szakács főszerkesztésében.

toplista008

Az elit országa

A lista többet mond el készítőjéről, mint magáról a listázottról. A Figyelő nem tudta, hogyan nyerhetnének ki még többet a toplistabiszniszből, így felkérték Dömötör Tamásékat egy vicces toplista elkészítésére.

Előbb évente, majd már havonta jelentek meg a leggazdagabbakat sorbaállító kiadványok. "Egy ország csakis olyan lehet, mint az elitje" - vallja kiadói köszöntőjében Bálint Viktor és Wiszkidenszky András, ami lássuk be, borzalmasan hangzik.

A füzet elején rögtön érthetetlen, hogy milyen időszakot listáznak, mert van benne huszonvalahány változat, pár interjú, de nem az idei, nem a tavalyi évet veszi figyelembe, csak egy képzelt időtlenséget, és egy képzelt Magyarországot. Ami még jó koncepció is lehetne, ha nem rúgnák fel saját ötleteiket a szerkesztők.

Máshogy nem lehet magyarázni a 8+1 legmeghatározóbb underground arc-listát: a felkerüléshez elég volt Sisso, a Magyar Narancs újságírójának szeretete, így Vágvölgyitől Dr. Máriáson át a Budapest Bárt gründoló Gáncs Andreáig nyolc+egy fő szerepel. Kétmondatos életrajz és egy idézet az ismertetés. Hiába szeretem Háy János prózáját, ha egyáltalán nem értem, hogy került ide, míg a 30Y énekesének, Beck Zoltánnak elég volt annyi, hogy első osztályú vidéki srác és Sissóval Dél-Szerbiában találkozott egy fesztiválon. Ez lenne a vicces lista, amit követ a komoly.

toplista001

A listák listája (a 10 legbefolyásosabb) rögtön a szövetségi kapitánynak nevezett, kétszer a padlóról felálló, így szinte heroizált Orbán Viktor első helyével indít, akit követ Csányi Sándor, Demján Sándor, a bábozónak lerajzolt Simicska Lajos, de 10. helyre jó volt az RTL Klub igazgatója, Dirk Gerkens. Ezt a listát kellett volna a legfrappánsabban összeállítani, mert itt mutathatták volna meg, miben különböznek versenytársaiktól, akik egyben a humoruk célpontjai.

Képekben mesél

A 6 legpengébb nagyöreg-sorozat a béna neve ellenére a kiadvány legszebb része a fotók miatt, és egyébként is van néhány olyan képsorozat, ami ügyesen összefoglalja egy-egy listahelyezett egész életét és karakterét. A portrék mellé nincs odaírva a fotós, így nem tudjuk, hogy kit kell méltatni. Az öregekről készített A4-es méretű portrék mellé egy rohadt gondolat, kérdés vagy információ sem jutott eszébe a szerkesztőknek, pedig a 90 éves jógaoktató, Etka anyó igazán megérdemelt volna egy miniinterjút, ahogy Jancsó Miklós és Heller Ágnes is.

Hasonlóan szépen elkészítették a 20 legjobb színész listáját. Közülük a legtöbben a Katona József Színházban játszanak, és még egy-két meglepetés is bekerült a Törőcsik-Bodrogi-Kern-Kulka-Udvaros tengely mellé: Mészáros Máté és Járó Zsuzsi. Viszont a filmművészet annyira nem futó téma, hogy ezzel le is tudták a kultúrának ezt a szegmensét, mondjuk biztos nem akartak rövid listát összeállítani.

toplista002

A 8 legnagyobb csoda megint rendesen összerakott lista: a hibridautótól a legendás sanghaji gömböcön át az alumíniumhabig van minden, ők megint olyan arcok, akikről olvasnék többet, de majd megguglizom.

Hoppá: Lux Elvira idegen testként bukkan fel a kiadványban, egyszerűen fogalmatlanul lapozgatom a három részre tagolt megainterjút, aminek első kérdésében a nők elamazonosodásáról beszél a híres, idős, ám cukin lefotózott szexuálpszichológus, aki roppant büszke arra, hogy a harminc év után újra kiadott Szexuálpszichológia című könyvében egy szót sem kellett változtatni. Ez utóbbihoz külön gratulálunk.

Mennyi értelmetlen lista

Az értelmetlen és nem is vicces listák közé tartozik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság által összegyűjtött 4+1 szimpatikus bűnöző. Az egy kedves, emberi pillanat lehetett, ahogy a BVOP belső levelezésében megszavaztatták, hogy ki az állomány kedvenc szélhámosa. A keresztelő, alkotmányt módosító, 17 évet leülő Bósa Istvánról például kisebb riportot is kibírtam volna, a Viszkis nem izgatott fel, ahogy a pixeles arccal a füzetbe kerülő Farkas Péter se. És ezután kik jöhetnek a sorban? Hát, a vallási vezetők, muhaha, sőt dupla muhaha, mert a Jehova Tanúi vezetője, Völgyes Sándor hiába került be, ők nem fotózkodnak, lapozás.

toplista004

És Lux Elvira a 108. oldalon beszél tovább a koitálásról, így megy ez.

A lista a listaalkotókról árulkodik, és hát a 19 legmenőbb vidéki arcot, a bevezető szerint a H.M.Cs-ket (Helyi Menő Csávó) a topográfiával együtt mindenkinek meg kellene tanulnia. Debrecenből sikerült Lukács Lászlót felmutatni, Fejér megye egy írónak álcázott pártpolitikust, L. Simon Lászlót, Erdő Pétert pedig maga a szakrális megye tartotta menő vidékinek. A listából nem derül ki a lényeg, hogy mit is jelent menő vidékinek lenni, pedig van itt színész, úszó, mesterszakács, borász, őseire emlékező lovas íjász, de még testnevelő is.

Vannak listák, amikről nem jutott eszükbe ugyan semmi a szerkesztőknek, de betuszkolták a kiadványba. A 9+2 sportoló Kásás vezetésével pontosan ilyen, mert a háromszoros olimpiai bajnok nemcsak idén, de tavaly se sok mindent csinált, egyébként meg még mindig nem világos, hogy milyen időintervallumot néznek a szerkesztők. A legjobb pókeresnél sikerült elkövetni, hogy négy ászba pakolják be az első négy arcát, ahogy például eleve érthetetlen, minek a kicsike standup-szcéna beemelése ide, de hogy még saját magukról írjanak vicceskedő listát, az túlzás.

A botrányhősök is össze vannak dobva, pedig az ígéretes első három helyezett (Liptai, Hagyó, Stohl) sokkal erősebb feldolgozást igényelt volna. Az adománygyűjtők is bekerültek mint a sajtkészítők, köszöntjük őket, bár a fene tudja, mennyire pontos mérés ez. Olyan fontos és szupervicces listák is vannak, mint a hajdan leggazdagab családok vagy a legtöbbször elvált emberek, itt egy listán szerepel minden versenyszabályzattal és fair play-jel ellentétesen Gábor Zsazsa, Tony Curtis, Révész Sándor és Gesztesi Károly. Hasonlóan érthetetlen a magyar íróválogatott szerepeltetése is, mert semmit nem tudunk meg róluk, kettő: nem is lista ez, hanem csapatkép. A képzőművészek eggyel jobban jártak legalább, mint a képregényesek, akik nagyobb figyelmet és teret kaptak a filmeseknél és íróknál is.

toplista005

Az igénytelenül, de viccesen összefotosoppolt sportolók után újra szép portrékkal jönnek ismert és kevésbé ismert extrémsportolók: a világot körbevitorlázó Méder Áron nagyon elverte a lábát is elvesztő, de nekem személyes hősként megjelenő hegymászót, Erőss Zsoltot.

Végül a kiadványban Elvira elárulja egy újabb váratlanul felbukkanó oldalon, hogy 1969-ben nem volt szexuális forradalom, csak rövidültek a szoknyák, majd később a magyarok is, de Lux Elvira, miközben a Jóistennel jön, elárulja, hogy ő nem mondja senkinek, hogy elvetesse a gyerekét.

A szép kiadványban sok lehetőség maradt, és ha a tökösséget választják szervezőelvnek, akkor tartsanak ki bátran mellette, ne kételkedjenek saját ötletükben, hanem egyszer csinálják majd meg rendesen.