Német városok harcolnak az Eurovízióért

2010.08.25. 13:22
Berlin és Hamburg mellett Hannover és Düsseldorf is pályázik a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogára.

Még csaknem háromnegyed év van hátra az Eurovízió jövő évi dalversenyéig, de Németország városai között máris megindult a vetélkedés a rendezés jogának elnyeréséért, írja a Die Welt. Az utolsó pillanatban Berlin is benyújtotta pályázatát, így összesen négy város (Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Hannover) van versenyben a 2011. május 14-én tartandó fesztivál rendezéséért.

A vetélkedés teljesen nyitott - hacsak az nem minősül helyzeti előnynek Hamburg szempontjából, hogy a dalfesztivál rendezésével megbízott Északnémet Rádió (NDR) székhelye a városban van. Hamburg mellett szólhat az is, hogy az euróvíziós versenyhez kapcsolódva minden évben utcabált rendeznek a Reeperbahnon.

Berlin esélyeit talán az növeli, hogy hatalmas és igen kreatív zenei háttérrel rendelkezik. A város közismerten lezser, ami jól illik Németország új, könnyed imázsához - érvelt a Die Welt című lapban Tim Renner zenei producer. Európai ismertség szempontjából Berlin minden más várost leköröz - éppen emiatt tartotta az MTV is első videódíja átadásának ünnepségét a német fővárosban.

Hannover fő ütőkártyája, hogy az idei győztes Lena Meyer-Landrut hannoveri, és jövőre is indulni fog a dalfesztiválon. Az alsó-szászországi tartományi székváros emellett már 2000-ben, az Expo rendezésével nemzetközi ismeretségre tett szert. Egyúttal bebizonyította, hogy infrastruktúrája képes nagy számú vendég fogadására. Hátránya a városnak, hogy imázsa az Expo dacára meglehetősen poros; alig akad ott nemzetközi visszahangot kiváltó esemény.

Düsseldorf volt egyike annak a tíz európai városnak, ahol flashmobot rendeztek az idei dalverseny estéjén: a Burgplatzon több ezer ember táncolt, és élvezte az oslói vetélkedő egyenes közvetítését. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány székhelye jelentős tapasztalattal rendelkezik nagyszabású események szervezésében, és infrastruktúrája is fejlett. Hátránya viszont a neve: egyrészt az ü betűt számos európai nyelven nem lehet kiejteni - ráadásul a város nevében az utótag (Dorf) voltaképpen falut jelent, amiről aligha asszociál bárki is a nagyvilágra.