Tarolhatnak az újoncok az idei Emmy-gálán

2010.08.29. 20:57
Tavaly a papírforma érvényesült a tévés Oscarnak is nevezett Emmy-díjkiosztón, szakemberek szerint a 2010-es gála sokkal több meglepetést tartogathat. A nagy kategóriákban nevezett sorozatok szinte mindegyikét a magyar tévénézők is jól ismerhetik, lesz értelme fent maradni hajnalig. Immár 62. alkalommal.

A 62. Emmy-gálára vasárnapról hétfőre virradó éjjel kerül sor, magyar idő szerint hajnali két órakor (az HBO élőben, eredeti hanggal közvetíti az eseményt). Az első egy óra a vörös szőnyeges, puccos bevonulásról szól, ezt követi a tulajdonképpeni gála, amelynek során két óra hét perc alatt osztanak ki 27 díjat, sokkal többet, mint bármelyik más nagy díj esetében szokás. Ez a 27 még csak nem is az összes kategóriát fedi le, hiszen a kreatív vagy technikai díjakat (legjobb hangvágás és társai) külön ceremónia keretein belül, korábban kiosztották.

Így szavaznak

Az Emmy-díjak odaítéléséről döntő amerikai Academy of Television Arts & Sciences nevű szervezetnek 15 000 szavazásra jogosult tagja van. A tagság azok közül a programok közül választja aki az egyes kategóriák jelöltjeit, melyeket a megelőző év június 1. és a díjkiosztó év május 31. között mutattak be főműsoridőben, azaz este 6 és hajnal 2 között. A teljes tagság természetesen nem szavaz minden kategóriára, ebben az esetben egy év sem lenne elegendő az egyébként is hosszadalmas és bonyolult procedúrára. Mindenki adhat le szavazatot a legjobb műsorok mezőnyére (legjobb drámai sorozat, legjobb vígjáték stb.), és további tíz, szabadon választott kategóriára. A tévéakadémia bizottságai a saját szakterületüknek megfelelően szavaznak. Ez az első nagy kör, ami június 7. és június 21. között zajlott le, a beérkezett több száz nevezést szűkítette le kategóriánként maximum 8-10 jelöltre. Ezután már a bizottságok vagy panelek  dolga, hogy a kategóriák végleges jelöltjeit (maximum 6-6) kiválassza. Ebben a körben a szakmai szempontok érvényesülnek, az írókra pl. írók, a rendezőkre rendezők szavaznak.

Ez a gála is pontosan olyan, mint az összes többi, van egy műsorvezetője (most Jimmy Fallon komikus), aki vicceseket mond, a színpadon meg futószalagon jönnek az egyes kategóriák celeb díjátadói, és kiosztják a szobrot, aminek valós értékéről külön cikkben emlékeztünk meg. A gála rendezője minden évben égre-földre esküdözik, hogy feszesebb, érdekesebb műsort készítenek, de valahogy pont olyan lesz a műsor, mint az előző, csak a nézőtéren ülő és a díjakat átvevő híres emberek tűnnek kicsivel öregebbnek.

Feltörhetnek

Idén a kritikusok jó előre dörzsölik a kezüket, mert a szokásosnál is több újonc szerepel az egyes kategóriák jelöltjei között, kisebb palotaforradalom is elképzelhető tehát, és ha mégsem, akkor lehet ostorozni a tévéakadémia korrupt és/vagy begyepesedett agyú tagságát. A legjobb vígjáték kategóriájában nyerhet a Modern család (HBO Comedy, hamarosan RTL) vagy a Glee - Sztárok leszünk (RTL augusztus 28-tól), de az sem lenne meglepetés, ha a szavazók a kétszeres győztes 30 Rock - A stúdiónak adnák a díjat.

A drámai kategóriában nyerhet a Lost záróévada (mintegy honorálva a hatéves kalandot), de kapott nevezést a Férjem védelmében - The Good Wife és a Breaking Bad is. Itt is lehet triplázó, a Reklámőrültek - Mad Men, amire már megszokásból is szavazhat a tagság.

Az egyéni kategóriákban is számos új arc tűnt fel a már rutinból benevezettek között. Kifejezetten örömteli lenne, ha a legjobb vígjátékszínésznek Jim Parsonst válaszanák (Agymenők - The Big Bang Theory), díjat kapna Amy Poehler (Pars & Recreations), Jane Lynch (Glee), Neil Patrick Harris (Így jártam anyátokkal - How I Met Your Mother), Juilanna Margulies (A férjem védelmében), Aaron Paul (Breaking Bad) vagy Archie Panjabi (A férjem védelmében), esetleg az akadémia végre tudomást venne arról a szenzációs teljesítményről, amit a Kyle Chandler-Connie Britton páros nyújt a Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci című kiváló drámában.

Erre elég kicsi az esély, az Emmy híresen konzervatív díj, a szavazók ráadásul nem is minden nevezett alkotást néznek meg, hanem rutinból adják le szavazataikat - ez lehet a magyarázat arra, hogy Julia Louis-Dreyfus évek óta stabil jelölt a legjobb színésznő kategóriában.

Akik csak a fogukat csikorgathatják

A tavalyi nyertesek

Legjobb dráma: Reklámőrültek (Mad Men)

Legjobb vígjáték: A stúdió (30 Rock)

Legjob színész (dráma): Bryan Cranston (Breaking Bad)

Legjobb színésznő (dráma): Glenn Close (A hatalom hálójában - Damages)

Legjobb színész (vígjáték): Alec Baldwin (A stúdió)

Legjobb színésznő (vígjáték): Toni Collette (Tara alteregói - The United States of Tara)

Mint minden ilyen megméretés, az Emmy sem igazságos, személyes kedvencek maradnak ki a nevezések közül. Olyan sorozatok nem nyertek díjat a múltban, mint a Drót vagy a Deadwood - az előbbit szinte minden valamire való médium az évtized legmeghatározóbb sorozatának nevezte, a tévéakadémia viszont tudomást sem vett a létezéséről.

Az idei hiányzók listája is tekintélyes: a Modern család szereplőgárdájából csak Ed O'Neill nem kapott nevezést - azt követően, hogy a stúdió és a sorozatot vetítő ABC kérése ellenére nem főszereplőnek, hanem mellékszereplőnek jelöltette magát. A legjobb dráma kategóriájában hiába keressük a a Friday Night Lightsot, a hamarosan az RTL-re érkező Sons of Anarchy című motoros sorozatot, a szintén itt bemutatkozó Justifiedot, a 24 és a Law & Order utolsó évadait. Nem nyerhet negyedjére Jeremy Piven a Törtetőkért, és maga a sorozat sem kapott jelölést a legjobb vígjátékok között.

A Survivor nevű reality elmúlt húsz évadának legjobbika sem került be az öt esélyes közé, és hiába vártunk jelölést Courtney Cox (Cougar Town), John Noble (Fringe - A rejtély), Zach Gilford (Friday Night Lights), Kahndia Alexander (Treme), Josh Holloway (Lost), Dianna Argon (Glee), Nathan Fillion (Castle) vagya Lisa Edelstein (House) előző évi munkáját látva is.

A kábelcsatornák nincsenek fölényben

Ha a számokat nézzük, az Emmy-díjak az utóbbi tíz évben a kábelcsatornák sorozatairól szóltak, a miniszériák között az HBO általában többet nyert évente, mint egy-egy országos tévé összesen. Idén a nagy tévék visszavágtak, összesen 247 jelölést tudhatnak magukénak, míg a kábeladók csak 240-et. A network tévék közül az ABC 63 nevezést kapott, főleg a Modern családnak köszönhetően (14 jelölés), a Fox 47 jelölésének nagy részét pedig a Glee szálította (19). Az HBO továbbra is abszolút fölényben van, 101 díjat nyerhetnek sorozatai, közülük a The Pacific - A hős alakulat egymaga 24-et. Hajnal ötre sokkal okosabbak leszünk.

Az idei Emmy-díj legfontosabb kategóriáinak jelöltjei:

Legjobb vígjáték:

Modern család, 
30 Rock (A stúdió), 
Glee, 
The Office, 
Curb Your Enthusiasm (Félig üres)
, Jackie nővér

Legjobb színésznő (vígjáték):

Edie Falco (Jackie nővér), 
Julia Louis-Dreyfus (The New Adventures of Old Christine)
, Tina Fey (30 Rock), 
Lea Michele (Glee), 
Amy Poehler (Parks & Recreation), Toni Collette (Tara alteregói)

Legjobb színész (vígjáték):

Jim Parsons (The Big Bang Theory / Agymenők)
, Alec Baldwin (30 Rock), 
Steve Carell (The Office), 
Tony Shalhoub (Monk), 
Larry David (Félig üres)
, Matthew Morrison (Glee)

Legjobb dráma:

Reklámőrültek (Mad Men), 
Dexter
, Lost, 
Breaking Bad, 
The Good Wife (A férjem védelmében)
 True Blood

Legjobb színésznő (dráma):

Julianna Margulies (A férjem védelmében)
, Glenn Close (Damages / A hatalom hálójában)
, Kyra Sedgwick (The Closer / A főnök), 
Mariska Hargitay (Law & Order: SVU / Különleges ügyosztály), 
January Jones (Reklámőrültek), 
Connie Britton (Friday Night Lights)

Legjobb színész (dráma):

Michael C. Hall (Dexter), 
Bryan Cranston (Breaking Bad), 
Kyle Chandler (Friday Night Lights)
, Hugh Laurie (House), 
Jon Hamm (Reklámőrültek), 
Matthew Fox (Lost)