Szerkesztőket és riportereket rúgtak ki az MTV-ből

2010.09.07. 14:59 Módosítva: 2010.09.07. 17:04
Információink szerint kedd reggel hat embert küldtek el a köztévéből, köztük a Panoráma főszerkesztőjét, Az Este, illetve a Híradó több szerkesztőjét és riporterét.

Több forrásból megerősített információink szerint a reggel elküldött alkalmazottak között van Molnár János, a Panoráma főszerkesztője, Somos András, Az Este riportere, Horváth Csaba, az esti Híradó egyik napi szerkesztője, Madarász Gábor, a reggeli és éjszakai Híradó egyik szerkesztője, Novák András, a Híradó riportere, és Bánhídi Emese, Az Este riportere. A kirúgások reggel kilenckor kezdődtek, és nem tudni, hogy meddig tartanak, tehát a névsor feltehetően még nem teljes. Az elküldött szerkesztők és riporterek többségét megpróbáltuk megszólaltatni, de arra hivatkozva, hogy még állományban vannak, nem nyilatkoztak.

Kézi vezérlés a hírműsorokban

Értesüléseink szerint azokat küldik el most az MTV-ből, akiknek nem kell sok végkielégítést fizetni, többségüknek egy hónapnyi felmondási időre jár fizetés, de már nem kell bemenniük dolgozni. Egy hónappal ezelőtt például úgy rúgták ki Varga Gergelyt, a Híradó volt főszerkesztőjét, hogy három napja lett volna a hároméves munkaviszonyához, ami után végkielégítést kellett volna kapnia. Helyette Élő Gábor bizalmasa, Németh Zsolt volt hírigazgató-helyettes és Szűcs Gábor szerkesztőségvezető felügyeli a Híradó szerkesztését, Varga helyére nem neveznek új főszerkesztőt takarékossági okokból.

A Panoráma című külpolitikai műsor most elküldött főszerkesztője, Molnár János például sokáig külsősként dolgozott a köztévének. Molnár János kérdésünkre megerősítette hírt, hogy elküldték az MTV-től, mint mondta, az indoklást nem tartja jogszerűnek, ezért bírósághoz fog fordulni. Arra a kérdésre, hogy mi volt ez az indoklás, már nem kívánt válaszolni.

Úgy tudjuk, a hivatalos indoklás racionalizálás volt, az elküldötteknek azt mondták, hogy nem vesznek fel új embereket a helyükre, hanem belülről pótolják őket. A valódi ok viszont az lehetett, hogy nem jöttek ki Élő Gáborral, aki a Lánchíd Rádió főszerkesztői székéből került át a hírigazgatóság élére. Élő Gábor meglehetősen szigorúan igazgatja a hírműsorokat, a hírek szerint mondatról mondatra szerkeszti a hírműsorokat, megmondja, hogy “mi a napi üzenete a kormánynak”, milyen egyházi eseményeknek kell szerepelni, és az ellenzéki megszólalások után milyen múltbeli eseményt kell felróni a volt kormánynak.

Mészáros Antónia nem vezetheti Az Estét

Információink szerint Az Este egyik legmarkánsabb riportere, Mészáros Antónia nem vezetheti tovább a politikai műsort, helyette hétfő este már Szőllösy Györgyit ültettek be, aki a Duna Tv-ből érkezett. Mészáros Antóniától a hírek szerint nem kíván egyelőre megválni a köztévé, mivel az nagy botrány lenne, de nem is adnak neki több felelősségteljes állást. Sorsa egyelőre bizonytalan, feltehetően a Teadélutánban vagy más szórakoztató műsorban kívánják foglalkoztatni. Mészáros Antónia megkeresésünkre szintén nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Feltehetően távoznia kell Bombera Krisztinának is a Híradó műsorvezetői székéből, őt is az egyik szórakoztató műsorba helyezhetik át. A Híradó stábjában lehetnek más változások is, mivel jelenleg csak egy hétre van előre beosztásuk a munkatársaknak, míg korábban egy hónapra volt.

Az MTV egyelőre ennyit reagált a hírre: "A hír igaz, az MTV megvált hat munkatársától. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy nincs pénze az intézménynek, és ahol lehet, ésszerűsíti, átszervezéssel racionalizálja a létszámát. Erre kényszeríti az  MTV-t az idei radikális forráselvonás".