Tabudöntés háborította fel a muszlimokat

2010.09.07. 10:05
A ramadan alatt vetített szíriai szappanoperát támadják a vezetők, akiket felháborított, hogy a muszlim világot szemforgató társadalomként ábrázolják.

Tabudöntő szappanopera kavar viharokat Szíriában. A muszlimok legfőbb vallási ünnepe, a ramadan alatt adásba került sorozat olyan, az arab országban eddig nyilvánosan nem tárgyalt témákat feszeget, mint a vallási fanatizmus, a homoszexualitás, házasságon kívüli szex és a csador viselése. A sorozat a Korán egyik verséről kapta címét: Amit a jobb kezed birtokol. Főszereplőie olyan fiatal nők, akik megpróbálnak kibontakozni a hímsoviniszta társadalomban, számol be az Independent.

Az egyik szereplő, Leila a hithű muszlim nők által hordott, arcot is elfedő nidzsábot hordja, de képtelen tartani a szigorú vallási előírásokat. Hámyattatásai végén meggyilkolják. Alia szegény családján akar segíteni, ezért prostituált lesz. Gharamot arra kényszeríti férje, hogy magas pozícióban dolgozó férfiakkal létesítsen kapcsolatot.

A sorozat a muszlimok legfontosabb ünnepén, a negyven napig tartó ramadan alatt került adásba, amikor a családok többsége a tévé előtt tölti az estét, és várja, hogy a sötétség beálltával étkezhessen. Míg ilyenkor a mi karácsonyunkhoz hasonlóan jellemzően vallásos témájú műsorokat sugároznak, az új sorozat öngyilkos merényletekről beszél, vagy hipokrata vallási vezetőkről, akik tanítások révén környékeznek meg nőket. Az egyik jelenetben egy lány bátyja brutálisan megveri húgát és annak barátját, habár nyilvánosan elítéli az ilyen cselekedeteket.

A szappanopera explicit nyelvezetével is fokozza a körülötte kialakuló feszültséget. Sokan úgy vélik, az ilyen filmek lerombolják az iszlámot és annak értékeit. A sorozatnak vannak rajongói is, akik közül néhányan nem hitték el, hogy valóban szíriai filmet látnak.

A rendező, Nadzsdat Anzur célja az volt, hogy rámutasson a pénz által irányított szíriai társadalom álságosságára. Az alkotók az olyan kibeszéletlen témákat szerették volna megmutatni, mint a korrupció, a vallási fanatizmus vagy az erőszak. “A mérsékelteknek szeretnék fórumot adni” - jelentette ki a rendező, aki szerint munkája nem ássa alá az iszlámot.

Mindez nem hatotta meg a vallási vezetőket, akik közül egyesek a csatorna bojkottálására szólították fel a híveket. A kritikák egy része kiemelte, hogy a sorozat éppen egy Korán-versből választott címet. A filmet az állami tulajdonban lévő szíriai műholdas csatornán sugározzák, de vetítik Libanonban is. Szíria mérsékelt politikai irányt követ, alkotmánya világi, a hatóságok az iszlám apolitikus irányait támogatják.