Médiatörténelmet írhat a Setét torony

2010.09.09. 09:57
Soha senkinek még csak eszébe sem jutott az, amit a Ron Howard–Akiva Goldsman–Brian Grazer producertrió tegnap este bejelentett: Stephen King Setét torony-ciklusát egyszerre dolgozzák fel mozifilmek és tévésorozat formájában.
Roland
Roland

A mozi és a tévé világa közötti egykori szakadák mára eltűnt, az A-listás színészek a tévére, a tévésztárok Hollywoodra kacsingatnak, a minőségbeli és technológiai különbségek teljesen eltűntek. A tegnap bejelentett nagyszabású terv szerint Roland története egy mozifilmmel kezdődne (nem tévé-, hanem rendes nagyjátékfilmmel), amit egy tévés évad követ, ezután jönne a második mozifilm, ismét egy tévés évad és végül a történet lezárására ismét csak a moziban kerülne sor. A történet öszefüggő lesz, aki nem nézi a sorozatot, nem érti majd a film történetét.

Az NBC Universal, ahol a projekt előkészítése folyik, hatalmas kockázatot vállal ezzel a precedens nélküli vállalkozással, hiszen úgy készít el három mozifilmet, hogy azok megértéséhez a tévésorozat ismerete is elengedhetetlen lesz – így az alkalmi mozinézőket rögvest kizárják a potenciális bevételi források közül.

Az első filmet Ron Howard (Apollo–13) rendezi, és Akiva Goldsman (Egy csodálatos elme) írja, és az is biztos, hogy az első tévésorozatot is ez a páros készíti az NBC-nek. A projekt egyik vezető producere, és a tévésorozat második évadának egyik írója maga Stephen King lesz. A Deadline Hollywood információi szerint a második tévés etap nem fogja szorosan követni a regények történetét, sőt, a főszereplő Roland ifjúkorát mutatja majd be.

A hétrészes regényfolyam egy Roland nevű pisztolyhősről szól, aki egy posztapokaliptikus világban keresi a címben is szereplő Setét tornyot, közben mindenféle kalandba keveredik, és megküzd a gonosszal is. A nálunk is kiadott kaland négyezer oldalra rúg, így érthető, hogy a producerek ezt a korszakalkotó megoldást választották a feldolgozására. Kommentelje a cikket a comment:com-on!