Az állam ellenőrizné a Való Világot

2010.09.15. 14:20 Módosítva: 2010.09.15. 14:41
Az NMHH etikai kódexet írna a Való Világ negyedik szériájának, az RTL Klub ugyanerre készül, a rázósabb jeleneteket pedig egyszerűen a Romániában bejegyzett Coolon adnák le.

Az RTL Klub önkorlátozó etikai kódexet vezetne be, mivel szeretnék elkerülni, hogy a Való Világ új szériáját azonnal megbüntesse az ORTT utódjaként működő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Az új médiatestület ugyanis már készül a valóságshow negyedik szériájára: szigorúan ellenőrzik majd a széria minden egyes adását, sőt előre egyeztetnének a készítőkkel, és beleszólnának az etikai kódex kidolgozásába is.

A Médiapiac.com információi szerint a hatóság külön figyelné a szereplőkkel kötött szerződéseket, mivel az RTL Klub esetében már többször volt ezzel probléma, például a Mónika show-nál. A szakportál szerint az NMHH több milliós büntetést és elsötétítést helyezett kiáltásba arra az esetre, ha a kereskedelmi csatorna mégsem kérne az NMHH által kidolgozott etikai kódexből, és mégis megsérti a médiatörvényt.

Nincs kivétel

Az RTL Klubban 31 százalékos tulajdonrésze van az Infocenter.hunak, amely többek között a Class FM-et és a Heti Választ is tulajdonolja. A cégben a választás előttig tulajdonos volt Fellegi Tamás jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter, akinek minisztériuma alá egyébként a távközlési- és médiaügyek is tartoznak.

A médiahatóság kemény üzenete egyrészt arra utal, hogy a hatóság hangsúlyozni akarja, hogy a sajtóban Fidesz-kötődésűnek mondott cégcsoporthoz tartozó RTL Klub sem sértheti meg a médiatörvényt, másrészt a Való Világ és az NMHH konfliktusa azt is bizonyítaná, hogy az RTL Klub tulajdonosi összetétele ellenére független maradt a kormánypártoktól.

Információink szerint az RTL Klub a Való Világ negyedik szériáját 12-es karikával akarná sugározni, legalábbis az országos adókon sugárzott esti összefoglalókat és szavazóshow-kat családbarát módon vágnák meg. A rázósabb részekből készült válogatást pedig a csatorna a Coolra tenné át, az IKO-hoz, vagyis az RTL Klub egykori tulajdonosához tartozó adó ugyanis Romániába van bejelentve, így az ott sugárzott műsorok felett nincs hatásköre a magyar médiahatóságnak.

Már négyszer kaptak ki

A Való Világ három szériáját eddig négyszer bírságolta meg az ORTT. Az első széria 15 perces elsötétítést kapott, amiért Maya Gold pornószínésznőt beengedték a Villába, majd újabb harminc percnyi fekete képernyő járt azért, mert Oki élő adásban választott magának egyéjszakás partnert. Akiről ráadásul később az is kiderült, hogy az interneten, pénzért kínálja szexuális szolgáltatásait.

A második évadot egyszer húsz perc adásfelfüggesztésre ítélték a túlzott szexualitás miatt, majd kapott még húsz perc bírságot azért, mert a hatóság szerint rossz példát mutattak a fiataloknak azzal, hogy a villában lakó szereplők kirekesztették társaikat, a reality szerkesztői pedig ezt  különböző játékokkal még meg is támogatták.