Jövőre indul a balkáni al-Dzsazíra

2010.09.20. 20:11
Januártól Szarajevóból is sugároz adást a katari székhelyű pánarab hírtelevízió, az al-Dzsazíra, jelentette a Tanjug szerb hírügynökség.

Az arab CNN-ként is emlegetett tv-adó 1,2 millió euróért megvette a szarajevói NTV 99 csatornát, és év végéig további tízmillió euró befektetésével új regionális adó beindítását tervezi Al-Dzsazíra Balkán néven.

A katariak a pénteki boszniai napilapokban nyilvános hirdetésekben kerestek igazgatót az új balkáni csatorna szerkesztőségének élére.

A Dnevni Avaz című boszniai lap azt írta, az új tévé körülbelül negyven újságírót alkalmazna a balkáni országokból, Boszniából, Szerbiából és Horvátországból.

Borka Rudić, a boszniai újságíró egyesület főtitkára szerint az új csatorna beindítása, miután a hírek szerint az egész régióban fogható lesz az adása, mindenképpen hatással lesz a balkáni média jelenlegi arculatára. A főtitkár emlékeztetett, az al-Dzsazíra pénzügyileg stabil tv-adó, amely minőségi híreket készít.

A Tanjug hírügynökség megjegyezte: miután kiderült, hogy arab tv-csatorna érkezik a Balkánra, rögtön megindult a vita, vajon mennyire maradhat független az új adó a politikai hatásoktól.

A szerb hírügynökség utalt arra: nagyon gyakran a katari adó jelenteti meg elsőként az al-Kaida nemzetközi terroristahálózatnak és vezetőjének, Oszama bin Ladennek a közleményeit.