Pesten forgatják a BBC Helyszínelőkjét

2010.09.21. 13:01
A Puskáks Ferenc Stadion lerobbant lelátóin nyomoznak majd az angol sorozat szereplői. Magyar színészek is szerepet kapnak a sorozat két epizódjában.

Brit helyszínelők "lepték el" hétfőn a Puskás Ferenc Stadiont, szeptember végéig ugyanis Budapesten forgatják a BBC Silent Witness (A néma szemtanú) című thrillersorozatának két epizódját.

A rendkívül népszerű brit sorozatból, amely alkalmanként hat-hét millió nézőt ültet a képernyő elé, és amelynek korábbi szezonjait a magyar közönség is láthatta, már a 14. évfolyam készül. Mint Richard Burrell, a sorozat producere az 1996-ban elkezdett Silent Witness jóval megelőzte a ma divatos CSI helyszínelős amerikai sorozatokat, talán éppen tőlük vették az ötletet.

A Silent Witness beszélő cím: a "néma szemtanú" az áldozat holttestét jelenti, a sorozat állandó szereplője ugyanis egy törvényszéki szakértői csoport, amelynek három tagja, Nikki (Emilia Fox), Harry (Tom Ward) és Leo (William Gaminara) különböző bűnügyeket derítenek fel a holttestek tudományos vizsgálatával - mesélte Burrell hozzátéve, hogy egy-egy széria kétórás dupla epizódokból áll. A most forgó évadban öt kétrészes epizód készül. Egy ilyen dupla epizódot forgatnak szeptember elejétől Budapesten.

Hétfőn délelőtt hosszú órákon át dolgoztak egyetlen jeleneten: Harry (Tom Ward) véres arccal, magába roskadva ül a Puskás Ferenc Stadion irodaépületének lépcsőfeljáróján, és dühösen hajtja el a rongyos csavargót - akit Elek Ferenc alakít -, amikor az megpróbál szóba elegyedni vele. Hirtelen feltűnik egy rendőrautó, a férfi felpattan, és reménykedve mutatja brit útlevelét, de a rendőrök továbbhajtanak, mire megjelenik egy sötét figurákkal teli kocsi, és Harry menekülőre fogja a dolgot.

A jelenet felvétele több kameraállásból egész délelőtt olajozottan zajlott Dudi Appleton rendezésében. A brit rendező csupán ezt a két részt vezényli, a széria minden dupla epizódját más-más rendezi és írja - mondta el Burrell. 
Bár a sorozatban a szakértői csapat vezetője Leo, ezúttal Harryé a főszerep, mivel a történet szerint az ő magyar ismerőse révén kerül a team Budapestre. Az itt forgó dupla részben a három brit főszereplőn kívül minden színész magyar - árulta el a producer megemlítve még Dobó Kata és Kamarás Iván nevét is.

Kilenc napot forgat a stábbal, jól megy a közös munka, és nagyon jól megértik egymást Tom Warddal - mesélte Elek Ferenc, aki az idei magyar filmszemlén elnyerte a legjobb színésznek járó díjat. A véletlen találkozás folytán az általa alakított figura szegődik Harry (Ward) budapesti kalauzává.

A produkció helyszínei között szerepel többek között a Szabadság-híd, a repülőtér és a belvárosi Duna-part is. A törvényszéki szakértői munka jeleneteit a jelenleg üresen álló egykori BM kórházban tudták felvenni - számolt be róla Burrell.

A sorozat egyébként londoni helyszíneken játszódik, először forgatnak Magyarországon. Mint a producer felidézte, a négy évvel ezelőtt itt készült Robin Hood felvételei során szerzett jó benyomásai miatt tért vissza a thrillerrel. Korábban egy ízben Dél-Afrikában jártak még a filmmel, mivel az egyik szakértő, Nikki a szerepe szerint onnan származik, de Magyarország után egyelőre nem nagyon fognak már kimozdulni Nagy-Britanniából, mivel a BBC költségkerete is egyre szűkül - mondta.

A krimik mindig is érdekelték az embereket, mivel szeretjük látni, hogyan oldódnak meg, csak persze korábban jóval többen olvasták a bűnügyi történeteket, manapság pedig a televízióban hódít ez a műfaj - fejtette ki Burrell, megemlítve, hogy régebben maga is falta az Agatha Christie-regényeket.

Howard Ellis, a BBC-sorozat magyar forgatásán közreműködő Mid Atlantic Films producere szerint nehéz lenne eldönteni, hogy vajon a tudomány iránti érdeklődés miatt vonzódnak sokan az ilyen típusú thrillerekhez, vagy éppenséggel ezek a filmek keltik fel a közönség figyelmét a tudomány iránt. Mindenesetre ebben a krimitrendben nem az erőszakon van a hangsúly, nemcsak szórakoztat, hanem ismereteket is ad át, ezért a fiatalabb korosztály számára is fogyasztható.

A 2005 óta Budapesten dolgozó producer hangsúlyozta, hogy - bár a világ számos országában dolgozott korábban - jelenleg nagyon kedvezőnek látja a magyar környezetet a filmgyártás szempontjából. Kiemelte a kitűnő szakembergárdát és a remek magyar színészeket. A Mid Atlantic Films Magyarországon készült produkciói között említette a Robin Hood-ot, az Eragont, a Pokolfajzat 2-t, jelenleg pedig éppen a The Borgias című történelmi miniszériát forgatják.