Kötelező lenne a Népszava az MSZP-tagoknak

2010.09.22. 12:11
Szanyi Tibor javaslata szerint az MSZP minden új párttagjának elő kéne fizetnie a Népszavára, a régieket pedig szépen megkérnék erre. A párt kampányfőnöke szerint a Népszava baloldali, de független. A javaslatból jövő nyáron lehet szabály.

Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke szerint kötelezővé kéne tenni a Népszava-előfizetést a párttagok számára. Szanyi javaslata szerint meg kell változtatni a párt alapszabályát, hogy az új belépőknek mindenképpen elő kelljen fizetniük a napilapra, de a régi párttagokat számára csak ajánlás lenne az előfizetés.

Az ötletet állítólag több elnökségi tag is javasolta, döntés ugyan még nem született, de ha a kongresszus módosítja a párt alapszabályát, akkor jövő év közepén már életbe is léphet a változtatás.

Szanyi szerint a Népszava áll szellemiségében legközelebb a szocialistákhoz, és a párt vezetésének már elege van a jobboldali média hazugságaiból, ezért fontosnak tartják, hogy maradjon az országban egy hiteles és a baloldali értékeket képviselő lap is. Ez lenne a Népszava.

Szanyi hangsúlyozta, hogy a Népszava csak szellemiségében kötődik az MSZP-hez, nem akarják a lapot pártharsonává változtatni. Azt szeretnék, ha minden párttag “már reggel megtudná az igazságot az országos ügyekről”.

Nem ez az első eset, hogy az MSZP a Népszavát ajánlgatja, 2004-ben Kovács László levelet küldött a párttagságnak, amiben arra buzdított mindenkit, hogy fizessen elő a napilapra. A levél mellé megrendelőszelvényt is csatoltak.

Párttized

Az MSZP jelenleg havi 200 forint tagsági díjat kér a jövedelemmel nem rendelkező tagoktól, a többiekkel pedig évente elbeszélget a területi pártvezetés, hogy mennyivel tudnak hozzájárulni a párt működéséhez. Szanyi Tibor becslése szerint egy átlagos keresetű párttag évente körülbelül 20 ezer forintot fizet tagdíjkét. Ezen felül azok, akik pártdelegáltként jutnak hivatalhoz nettó bérük 5-15 százalékát kötelesek befizetni a pártkasszába.

A Népszava-előfizetést ezen felül kéne befizetnie az új tagoknak, Szanyi Tibor szerint a mennyiségi kedvezmény miatt várhatóan évente mindössze 15-20 ezer forintba kerülne a nyomtatott lap, a pdf-ben letölthető verzióért pedig ennek körülbelül a felét kérné a Népszava kiadója. Szanyi szerint évente körülbelül háromezren kérik felvételüket a pártba, a régi tagok mozgósításával így jövőre ötezerrel nőhetne a Népszava előfizetői bázisa.

Az MSZP oldalán eddig is

Erre szüksége is van az újságnak, amelyből jelenleg alig 18 ezer példányt vesznek meg egy átlagos napon, így a második legkisebb példányszámú országos napilap. Ennél kevesebbet már csak Széles Gábor Magyar Hírlapjából adnak el, a jobboldali napilap átlagos példányszáma nem éri el a 15 ezret sem.

A Népszavából két éve egyébként még 22 ezer kelt el egy átlagos hétköznapon, az ezredfordulón pedig a 40 ezret is elérte a példányszám.

A Népszava és az MSZP összefonódásáról már sokat cikkeztek. A napilapot tavaly tavaszig az Editorial Kft-ben adta ki, amelyben kisebbségi tulajdonos volt a Békés Project Kft. A Békés Project egyik tulajdonosa az érdi Simon Dénes, aki 2005 előtt sokáig formálisan is az MSZP parlamenti frakciójának tanácsadója volt, és a Figyelő információi szerint Puch László MSZP-pénztárnok jobb keze. A Békés Project tulajdonolja egy másik cégen keresztül jelenleg a szintén baloldali kötődésű Stop.hu-t.

Az Editorial 2009 tavasszal adta el részesedését a kiadóban a svájci bejegyzésű TGD Intermedia SA-nak. A luganói cég azt a Dávid Gyula ügyvédet bízta meg magyarországi képviseletével, aki 2002–től szocialista parlamenti képviselő volt, emellett felügyelőbizottsági tagja az MSZP Táncsics Alapítványának.