Pszichológiai vizsgálatra küldenék az újságírókat Romániában

2010.09.30. 15:01
A liberális szenátor évente pszichológiai vizsgálatra küldené az újságírókat, bevezetné a kötelező regisztrációt és megtorolná, ha egy publicisztika valakinek erkölcsi kárt okoz. A javaslatot még saját pártjának frakcióvezetője is hülyeségnek nevezte.

A romániai újságíróknak három évente kellene megújítaniuk szakmai engedélyüket, és évente pszichológiai vizsgálatnak kellene alávetniük magukat, megállapítandó, hogy alkalmasak-e ellátni munkájukat - ezt tartalmazza egy román liberális szenátor által benyújtott törvénytervezet.

Ioan Ghise, a Nemzeti Liberális Párt szenátora olyan hivatal létrehozását szorgalmazza, amely felügyelné a sajtó működését, és adott esetben büntetést is kiróna a "vétkezőkre".  A tervezet előírja, hogy az újságíróknak háromévente meg kellene újítaniuk szakmai engedélyüket, és évente pszichológiai szakvizsgára kell jelentkezniük.

A liberális politikus a dokumentumban maga próbálja megfogalmazni a sajtóvétség fogalmát. Eszerint ide tartoznak a sajtóban megjelenő olyan információk, vélemények vagy kommentárok, amelyek a társadalom működését nem befolyásolják ugyan, de  valamely személynek anyagi vagy erkölcsi kárt okoz. A honatya a sajtó "törvénykönyvének" megalkotását, valamint a "sajtóombudsman" intézményének  létrehozását is szükségesnek látja.

A romániai sajtóban azonnal visszhangot váltott ki az ügy. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) például pénteki számában idézte Mircea Tomát, az Active Watch Sajtófigyelő Ügynökség elnökét, aki blogjában megállapítja: "Jó humorérzékre vall ez a tervezet. A politikusoknak is szükségük van valamire, amin derülhetnek egy jót". Cristian Tudor Popescu, a Gandul című napilap publicistája így fogalmazott: „Érdekes lenne tudni, hogy Ghise úr szenátorként részt vesz-e minden évben pszichológiai szakvizsgálaton? Úgy vélem nem. Ahogy a politikusi bizonyítványát sem hagyta jóvá senki. Ha életbe lép a törvénye, tönkreteszi a sajtót és a sajtószabadságot, már amennyi maradt abból" – nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek a publicista.

"Bár a törvénytervezet tartalmaz olyan elemeket, amelyek valóban léteznek a nyugati demokráciákban, az egész elképzelést nem látom többnek kapkodásnál" – mondta a lap érdeklődésére Karácsonyi Zsigmond, a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének (MÚRE) elnöke, aki szerint egy ilyen jellegű törvénytervezetet csak a szakmai szervezetek képviselőivel konzultálva lehetne benyújtani. "Nem azt mondom, hogy nem kellene valamilyen módon megállítani a túlkapásokat, de ennek – ahogy azt már többször hangsúlyoztuk – az önszabályozás által kell megvalósulnia, nem pedig a politikusok által ránk erőszakolt, szájkosár jellegű törvénykezéssel" – hangsúlyozta.

A liberális szenátort saját pártja sem támogatja a sajtó "megregulázásáért" folytatott igyekezetében. Puiu Hasotti, a PNL szenátusi frakcióvezetője amúgy is rossz néven vette, hogy szenátortársa a párt beleegyezése nélkül "partizánkodott" a tervezet benyújtásával. Hasotti amúgy "hülyeségnek" nevezte a tervezetet.