5:3 arányban uralja a közmédiát a Fidesz

Index, MTI
2010.10.12. 18:14
A médiatanács delegáltjaival együtt a kormánypártoknak öt tagja van a köztévéket, a rádiót és a távirati irodát is felügyelő szuperkuratóriumban, az ellenzéki pártoknak pedig egy-egy jutott csak.

Első ülésén a médiatanács két tag delegálásáról is szavazott: a közmédiumokat felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnökének Balogh Lászlót, a kuratórium újabb tagjának pedig Ilosvai Gábort javasolták.

Balogh László eddig a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának KDNP által delegált elnökhelyetteseként, Ilosvai Gábor pedig az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) Fidesz által delegált tagjaként dolgozott.

Az MTV-t, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát felügyelő kuratórium hat tagját az Országgyűlés tegnap választotta meg, elnökét és további egy tagját azonban a médiatanács delegálja.

Hétfőn a parlament három kormánypárti jelöltet, Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát választotta meg a kuratórium tagjának, emellett három ellenzéki jelöltjei is lett a testületnek, hiszen Kránitz Lászlót, az MSZP, Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Mátét, a Jobbik jelöltjeként lett a közszolgálati kuratórium tagja. A médiatanács delegáltjaival együtt így öt fideszes és három ellenzéki tagja van a testületnek.