Iszapbirkózással gyűjtenek a vörösiszap-károsultaknak

2010.10.12. 12:59 Módosítva: 2010.10.12. 15:18
Egy hete tele van a nemzetközi és a magyar sajtó a Devecseren és Kolontáron készült sokkoló fotókkal, de úgy tűnik, vannak akiknek a valóság soha nem lehet elég borzasztó, így megjelentek az első manipulált képek a vörösiszap-katasztrófáról. Meglepő módon a Magyar Posta és a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány is kamu fotókkal kér pénzt.

Paradox módon éppen segélygyűjtő oldalak érezték szükségét annak, hogy maguk fabrikáljanak képeket, a cél szentesíti az eszközt elv mentén.

A leglátványosabb kamu képet a Tigrincs blog leplezte le: a vorosiszap.com adománygyűjtő oldal (pontosabban adománygyűjtő oldalakat gyűjtő és hirdető oldal) egy sehol máshol nem látott, megrázó fotóval hirdeti magát közösségi oldalakon, amin egy tízévesforma kislány fuldoklik a vörös áradatban. Mint kiderült, a fotó valójában az amerikai Mud Day fesztiválon készült 2008-ban, egy fotóügynökség tulajdona, és a lány eredetileg vidáman dagonyázik rajta a barna sárban, amit aztán képmanipuláló programmal festettek utólag vörösre.

Bal oldalon felül az eredeti kép, jobb oldalon lenn a manipulált verzió
Bal oldalon felül az eredeti kép, jobb oldalon lenn a manipulált verzió

A blogkommentekben maga az adománygyűjtő oldal gazdája is elismeri, hogy a kép lopott, és ő festette vörösre; arra hivatkozik, hogy ezt csak a nagyobb látogatottságért tette. A fotós szakmában egyébként bevett gyakorlat utólag, digitálisan javítani a színeken vagy a kontraszton, de persze csak addig, amíg az nem változtatja meg a kép mondandóját.

Csak sokkolni szerettek volna

Több hivatalos reklámkampány is indult egyébként a múlt hét végén, amely a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt hajléktalanná vált embereknek gyűjt adományokat. A körlevelek, Facebook-csoportok és egyéb magánkezdeményezések mellett tekintélyes szervezetek is megmozdultak: a Magyar Posta bélyeget adott ki, a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány pedig a 1752-es vonalon várja a felajánlásokat. A Magyar Posta bélyegében és a segélyvonal plakátjában az adománygyűjtés mellett van még egy közös dolog: a sokkoló, sáros képek egyik esetben sem Kolontáron, vagy Devecseren készültek.

A Magyar Posta és a Nemzeti Segélyvonal Alapítvány is stockfotóval, vagyis egy kereskedelmi céllal épített képadatbázis egyik fotójával próbál az érzelmekre hatni, az emelt díjas jótékonyságot reklámozó szigorú, sárral bekent férfiarc például valójában nem károsult, hanem egy elszánt iszapbirkózó.

Segelyvonal a4

Megkérdeztük az adománygyűjtőket, hogy miért olyan fotókkal reklámozzák akciójukat,  amelyek egyértelműen nem a tragédiát mutatják be, főleg, hogy a képek azt sugallják, mintha súlyos, életveszélyes sebek nélkül át lehetne vészelni, ha az ember arcára vagy lábára szárad a vörösiszap. A reklámok készítői azonban semmi kivetnivalót nem találtak ebben, véleményük szerint nem állították, hogy a képek riportfotók, csak sokkolni szerettek volna.

A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány plakátját ingyen elkészítő Euro RSCG munkatársa szerint ez egy stockfotó, amit átszíneztek, hogy mindenki számára érthető legyen. Szerintük nem az a cél, hogy hitelesen bemutasson egy károsultat, hanem az, hogy figyelemfelkeltő módon, akár sokkolóan, hasson a magánszemélyekre, cégekre, és minél többen segítsenek egy telefonhívással.

magyarposta

“A plakát célja nem az események dokumentálása, hanem a figyelemfelkeltés és a vásárlók tájékoztatása” - mondta el kérdésünkre Hüse Marianna, a Magyar Posta szóvivője, aki hangsúlyozta, hogy a sokkoló képet csak a plakátokhoz használták fel, a bélyegeken teljesen más grafika látható.

Így adakozhat

A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány és a Magyar Posta már évek óta rendez hasonló gyűjtéseket, eddig minden panasz nélkül. Aki adakozni akar a károsultaknak az a 1752-es számot hívhatja, ez azonban nem érhető el a Telenor és Vodafone hálózatából - a hívás 250 forintba kerül, az összeg néhány forintos kapcsolási díj levonása után kerül a segélyszervezetekhez. A 1749-et valamennyi hálózatból lehet hívni, itt 200 forintba kerül a hívás és a teljes összeg a Vöröskereszthez kerül. A bélyegeket a postán lehet megvásárolni 50 forint felárért.