Követendő példa lett Homer Simpsonból

2010.10.19. 16:30
A Vatikán hivatalos lapja szerint a Simpson-család feje, Homer Simpson igazi hithű katolikus mintakép, annak ellenére, hogy az agya borsószem nagyságú, sört vedel reggeltől estig és ha nem kapja meg a napi betevő fánkját, megvadul.

A L'Osservatore Romano nevű lapban megjelent írásban a Simpson-családot azért dicsérik meg, mert úgy mutatják be a vallást, a családot és a keresztényi értékeket, mint egyetlen más sorozat sem, és mivel egy animációs szériáról van szó, ezzel a tinédzserekhez is eljut az üzenet. Azt sem felejtik el megemlíteni, hogy Homer általában hangosan végighorkolja az istentiszteleteket és korántsem tökéletes hívő, de családtagjaival együtt minden étkezés előtt elmondja az asztali áldást, ha kissé kifacsartan is.

A lap egy jezsuita szerzetes, Francesco Occhetta atya elemzésére hivatkozva állítja Homerről, hogy katolikus példakép. A szerzetes egy 2005-ben bemutatott epizódban, a Father, Son and the Holy Guest Star címűben (Az Atya, a Fiú és a Szent vendégsztár) vélte felfedezni a családfő addig rejtett katolicizmusát. Ebben a részben Bart Simpsont kicsapják az iskolából, és egy katolikus papok vezette intézményben köt ki, ahol egy szimpatikus pap (Liam Neeson hangján) vezeti be a katolikus vallás rejtelmeibe. Homernek annyira megtetszik a dolog, hogy áttér a katolikus vallásra - a szerzetes szerint ezzel bizonyítva, hogy lelke mélyén mindig is katolikus volt.

A vatikáni lap nem első alkalommal emeli ki az animációs sorozatot: amikor a Simpsons tavaly 20. évadát ünnepelte, egy hosszú cikkben emlékeztek meg az évfordulóról, és hangsúlyozták, hogy az ember és Isten kapcsolata az egyik legfontosabb témája a Fox régóta műsoron levő sorozatának. A L'Osservatore Romano élére három éve neveztek ki új főszerkesztőt, aki sokkal nyitottabb a világi témákra, mint elődje. A Simpsons mellett a The Beatles munkássága, az Avatar című film erényei és a Blues Brothers is szerepelt már a vatikáni lap hasábjain.