A Fidesz nem vesz részt a sajtót ellenőrző bizottságban

2010.10.25. 12:36 Módosítva: 2010.10.25. 12:36
Mind a négy fideszes tag lemondott a sajtóbizottság albizottságában, így nem tudják vizsgálni, hogy a parlamenti pártok mekkora teret kapnak a médiában. Jövő héten új albizottsági tagokat választhatnak, de az nem derült ki, hogy a fideszes tagok miért nem akarnak részt venni a munkában.

Két további tag lemondásával ellehetetlenült a parlament kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának munkája. Hétfőn Gyutai Csaba és Lukács László fideszes parlamenti képviselők bejelentették: lemondanak a Jobbik kampányreklámjának letiltásával is foglalkozó albizottságban betöltött tagságukról.

Kiss Attila és Karvalics Ottó fideszes bizottsági tagok a múlt héten mondtak le albizottsági tagságukról, a mostani lemondásokkal egyetlen kormánypárti tagja sem maradt a teljes nevén "Kulturális és sajtóbizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtását, társadalmi és gazdasági hatását figyelemmel kísérő albizottság"-nak.

A háromtagúra csökkent albizottság elnöke a jobbikos Novák Előd, további tagja Hiller István az MSZP, alelnöke Karácsony Gergely az LMP részéről.

Az eredetileg hét taggal indult albizottság feladata lenne annak vizsgálata, hogy az egyes pártok milyen gyakorisággal jelennek meg a médiában. Ezt az Országos Rádió és Televízió Testület kimutatása alapján tekintenék át. Napirenden szerepelt volna továbbá a Jobbik önkormányzati választási kampányfilmjének letiltása a Magyar Rádióból és a Magyar Televízióból, valamint az újságírók munkáját segítő, a pártokra nézve kötelező felvilágosítás megvalósulása.

Az albizottság eddigi három ülése közül egyik sem volt határozatképes.

Hétfőn Gyutai Csaba, a kulturális bizottság fideszes tagja azt indítványozta, hogy a következő bizottsági ülésen szerepeljen a napirendi pontok között egy új albizottság alakításának kérdése.