Szalai a héten megnevezheti jelöltjeit a közmédiák élére

2010.11.02. 12:51 Módosítva: 2010.11.03. 17:10
Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke valószínűleg még ezen a héten megnevezi két-két jelöltjét a négy intézmény élére, akik közül a négy médiát felügyelő Közszolgálati Közalapítvány választ egyet-egyet. A médiahatóság által támogatott, november 23-án kezdődő konferencián már bemutatják az új vezérigazgatókat.

Hetek óta folynak a találgatások arról, hogy kik lehetnek Szalai Annamária jelöltjei. Az MTV élére a Népszabadság szerint esélyes a jelenlegi ügyvezető, Medveczky Balázs, a Népszava viszont úgy tudja, hogy Szabó László Zsolt, az Echó tv vezérigazgatója és Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője is szóba került.

November 23-án már bemutatkoznak

A Duna tv vezérigazgatójának Kálomista Gábor filmproducer és Balogh Júlia felelős szerkesztő (az alapító Csoóri Sándor élettársa), a Magyar Rádió élére Gazsó L. Ferenc, a Magyar Hírlap volt főszerkesztője, az MTI-ére valószínűleg Belénessy Csaba jelenlegi alelnök, a Lánchíd rádió volt főszerkesztője lehet a befutó.

Amennyiben Szalai Annamária intézményenkénti 2-2 jelöltjét a médiatanács elfogadja, javaslatot tesz a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának, hogy válasszon ki egy-egy jelöltet. A médiacsomag szerint a nyolcfős kuratórium első körben kétharmaddal dönt, azaz egy ellenzéki kurátor támogatását is meg kell szerezniük. Ha ez nem sikerül, akkor a második körre új jelölést ír elő a törvény, de akkor már egyszerű többségel, tehát ellenzéki szavazat nélkül választhatnak.

Hogy a szavazásra mikor kerülhet sor, egyelőre nem tudni, de az már biztos, hogy november 23-án már új vezetői lesznek a közmédiáknak, mivel a médiahatóság által támogatott november 23–24-i konferencia meghívójában az olvasható, hogy „a tanácskozáson felszólalnak a közmédiumok új vezérigazgatói”.

Egy hírszerkesztősége lesz a négy közszolgálatinak?

Az eredeti terv szerint a két köztévét egyesítették volna, de az összevonást a különféle lobbicsoportok – a Hírszerző cikke szerint elsősorban a Duna tv önállósága mellett kardoskodó Csoóri Sándor – ellenállása miatt elvetették. Ezután a négy részvénytársaság papíron önálló marad, de összevont – fideszes többségű –felügyelettel, bármikor visszahívható vezérigazgatókkal, ráadásul vagyon nélkül. Az intézmények vagyona a Szalai Annamária alá tartozó vagyonkezelő alapba került térítésmentesen. Az MTVA élére Fazekas Csabát, a Hír tv volt vezérigazgatóját nevezték ki.

A Népszava úgy tudja, hogy a négy intézményt összeköltöztetik az MTV óbudai székházába, székházaikat eladhatják. De az elképzelések között van az is, hogy összevonják a gyártást, a hírkészítést, de akár komplett szerkesztőségeket is. A Hírszerző tudni véli, hogy az MTI-nél lehet a hírszerkesztési központ, az szolgálná ki a köztévéket, a rádiót és a többi előfizetőt is, azaz a közmédiák hírszerkesztőségei megszűnnének, ami jelentős leépítésekkel járhat.

A jövő évi költségvetés tervezete szerint a közmédiák állami támogatása nagyjából az idei szinten marad. A rádió jövőre is 7,1 milliárd forintot kaphat, az MTI támogatása sem változna (2,6 milliárd forint). Az MTV-re az ideinél háromszázmillióval (8,1 milliárdot), a Dunára kétszázmillióval (2,2 milliárdot) többet szánnak. A Népszabadság szerint egyedül az üzemben tartási díj pótlására szánt összeg növekszik ötmilliárddal, 29,5 milliárd forintra. A legnagyobb támogatás a Közszolgálati Közalapítvány kilencmilliárdja lesz, amennyiben a parlament is rábólint a tervezetre.