Nem lehet fizetős az RTL Klub

2010.11.24. 13:31
Nem kérhet pénzt műsorai továbbításáért a két kereskedelmi csatorna, mivel a friss médiatörvény-tervezet egyik passzusa szerint az analóg módon sugárzó kereskedelmi csatorna nem lehet fizetős. Legalább fél évet várniuk kell.

Az RTL Klub szeptember végén jelentette be, hogy 2011 januárjától 490 Ft + ÁFÁ-t kérnének előfizetőiktől havonta műsoraik továbbításáért a kábelszolgáltatóktól és a műholdas elosztóktól. A felvetéshez gyorsan társult a TV2 is, a csatornák az előfizetési díjért cserébe több hangsávot, szélesvásznú élményt és hd programokat ígértek.

A kábelszolgáltatóknak viszont nem tetszett az ötlet, mivel ugyanaz az adás földfelszíni sugárzásban továbbra is elérhető lett volna ingyen . A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség ezért Szalai Annamáriához, az NMHH elnökéhez fordult, mondván akár kétszeresére is nőhetne a kábeltévé előfizetési díja, ha az RTL Klub és a TV2 is fizetőssé válna. Az NMHH vezetője október közepén már figyelmeztette a csatornákat, hogy várják meg a médiatörvény-tervezetét, mielőtt egyoldalú lépéseket tennének.

A törvénytervezet most eldöntötte a hónapok óta tartó vitát, ugyanis kimondja, hogy az analóg módon sugárzó kereskedelmi csatorna nem kérhet díjat műsorai továbbításáért a kábelszolgáltatóktól – írja az mmonline.hu. Miután viszont megszűnik az analóg sugárzás (a tervek szerint 2011. december 31-én) és a két kereskedelmi televízió is átáll a digitális sugárzásra, a díjszedést már nem tiltja a törvény.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az mmonline.hu-nak elmondta, ők is csak most szembesültek vele, hogy egy ilyen pont is bekerült a törvénytervezetbe. De a díjszedés bevezetése egyelőre eleve lekerült a napirendről, a kábelszolgáltatókra kivetett válságadó miatt.

Róbert Ákos, az RTL Klub kereskedelmi igazgatója szerint a jelenlegi ütemtervek szerint már jövő nyár végén lekapcsolják az utolsó, a csatornát sugárzó analóg antennát, ezért akkor térnek vissza a kérdésre. Nem mondtak le arról, hogy fizetőssé váljon a csatorna, de ezt legkorábban csak 2011 második félévében lesz időszerű.

Az RTL Klub már novemberben felfüggesztette a tárgyalásokat a nagy kábelszolgáltatókkal és a szolgáltatókat tömörítő szövetségekkel, de úgy tudjuk, hogy több szolgáltatóval eljutottak az előszerződésekig: a szándéknyilatkozatok szerint több szolgáltató sem zárkózik el attól, hogy a későbbiekben fizessen a csak digitálisan elérhető RTL Klubért.