Pert vesztett Hajdú Péter a Cívishírrel szemben

2010.11.29. 09:33
Első fokon elutasította a bíróság Hajdú Péter keresetét, amiben az ismert televíziós ötmillió forint nem vagyoni kártérítést követelt a Cívishír kiadójától Tóth Csaba Zsolt A Senkitől a Valakiig: Hajdú Pétertől Tordy Gézáig című korábbi jegyzete miatt.

Hajdú Péter egy, a Cívishíren még 2010. május 31-én megjelentetett írás miatt perelte be a kiadót, írja a Cívishír. A cikk a vasárnap esténként sugározott Frizbi Hajdú Péterrel című műsor egyik adását kritizálja, aminek vendége Kovács Áron műsorvezető, a Benkő Dániel nevével fémjelzett feleségkereső műsor kapcsán ismertté vált Edit asszony, valamint egy, a Tiszába fulladt férfi özvegye és fia volt.

A felperes arra kérte a bíróságot, az írással kapcsolatban állapítsa meg, hogy az sérti oltalmazott becsületét és emberi méltóságát, tiltsa el az alpereseket (ti. a Cívishírt kiadó Doriberi Kft.-t mint első rendű alperest és Tóth Csaba Zsolt szerzőt mint másodrendű alperest ) a további jogsértéstől, kötelezze a kiadót 5 millió forint nem vagyoni kártérítés, valamint a cikk megjelenését követő naptól ezen összeg késedelmi kamatainak, továbbá a perköltség megfizetésére.

Az ügyben az első tárgyalási nap november 18-án volt, ahol a felperes Hajdú Péter is megjelent. Az ítéletet november 26-án hirdették ki az alperesek jelenlétében: a kerestet a bíróság első fokon elutasította annak okán, hogy az nem alapos. Az indoklás tartalmazza: A perbeli tényállás miatt a felperes közszereplőnek minősül. (...) A (...) közélet szereplőinek el kell viselniük a személyüket kedvezőtlen színben feltüntető és tevékenységüket negatív módon értékelő véleményt, kritikát is. (...) A perbeli cikk noha trágár szavakat is tartalmaz, ez a körülmény önmagában nem lényegíti át a közlés, vélemény személyiségi jogi aspektusát.

A bíróság kötelezte Hajdú Pétert a perköltség, az eljárási illeték megfizetésére, valamint az alperesek perrel kapcsolatban felmerült költségeinek megtérítésére – ezek együttes összege több százezer forint. Az ítélet nem jogerős.