Negyven százalék lehet a magyar zene aránya

2010.12.01. 20:55
A fideszes L. Simon László és a KDNP-s Pálffy István azt javasolja, hogy az eredeti tervektől eltérően mégis kérhető legyen a bíróságtól a médiahatósági határozat végrehajtásának felfüggesztése. A kormánypárti szakpolitikusok emellett tovább emelnék például a magyar zenei kvóta arányát.

L. Simon László sajtótájékoztatón közölte: azért kezdeményezték a médiatörvény-javaslathoz benyújtott módosító indítványukban a médiahatósági döntés végrehajtása bíróság általi felfüggesztésének lehetőségét, hogy ne vádolhassák meg őket azzal az "alapvetően rosszindulatú feltételezéssel", amely szerint a kormánypárti támogatottakból felállt médiahatóság azzal a szándékkal igyekszik majd megbírságolni bizonyos műhelyeket, lapokat, sajtótermékeket, hogy a bírságot rögtön beszedve ellehetetlenítse a kiadók munkáját.

A parlament kulturális bizottságának elnöke példaként elmondta, módosító javaslatuk szerint, ha valakit a legmagasabb kiszabható bírsággal, 25 millió forinttal sújtana a médiahatóság, azt akkor sem kellene rögtön befizetnie, hanem kérhetné a bíróságtól a határozat végrehajtásának felfüggesztését. Így jogilag is megszüntetnék annak lehetőségét, hogy egy jelentős bírság előzetes befizetésével a kiadó munkája ellehetetlenüljön.

L. Simon László ugyanakkor furcsa előítéletnek nevezte azokat a "sajtótámadásokban" megjelenteket, amelyek azt feltételezték, hogy szándékosan olyan ügyeket fog kreálni a médiahatóság, amelyekkel a testület kormánypárti többségének nem tetsző sajtótermékeket - nagy bírságok kiszabásával - ellehetetlenítheti. "Ilyen szándék eleve nem volt" - jelentette ki.

Pálffy István kifejtette: több más módosító indítvánnyal is élnek majd. Így kezdeményezik például, hogy jelentősen - 25-ről 40 százalékra - emelkedjen a magyar zenei kvóta mértéke.

Elmondta, L. Simon Lászlóval közösen sikerült elérniük, hogy az egyházi és a vallási műsorok támogathatóak lesznek.

Tervezik azt is, hogy az újságírók, ha közfeladatot végeznek, élvezzenek olyan privilégiumokat, mint más közfeladatot ellátó személyek.