Bejelentették az önálló közmédia megszűnését

2010.12.13. 12:02 Módosítva: 2010.12.13. 17:05
Bejelentették, hogy a négy közmédia, a Duna Tv, az MTV, a Magyar Rádió és az MTI elveszti függetlenségét, a munkatársak ezentúl egy közös műsorszolgáltató alapnak dolgoznak majd. A tévék és a rádió pár fős cégek maradnak csupán. Az állománygyűléseken a vezetők azt mondták, hogy lényegében semmi nem fog változni, és tagadták, hogy leépítések lesznek. Kérdezni nem lehetett.

Ma egy időben, délben tájékoztatták a Magyar Rádió, az MTV, a Duna Televízió és az MTI munkatársait a még meg sem szavazott, új médiatörvény miatt szükséges szervezeti változásokról. Délelőtt tízkor a szakszervezeti vezetőket tájékoztatták a közmédiák újonnan kinevezett vezérigazgatói.

vlcsnap-2010-12-13-13h39m38s136.png

Ahogy már pénteki cikkünkben megírtuk, azt jelentették be, hogy a dolgozók jelentős része átkerül a Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz. A közmédiák majdnem háromezer dolgozóját ezentúl a Műsorszolgáltatási Alapból létrehozott új szervezet alkalmazná, a tévék és a rádiók a Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alaptól rendelnék meg a műsorokat.

Az alap kezeli január elsejétől a médiák tárgyi eszközeit, az archívumot és ingatlanait, vagyis az átszervezés után az MTV vagy a Magyar Rádió tulajdonképpen csak egy pár fős megrendelő cég lenne, amely irodát bérel az alaptól. A tartalmakat teljes mértékben az alap készítené. A műsorszolgáltatási alap intézi a médiák beszerzéseit is, vagyis ezentúl abba is beleszólhatnak, hogy milyen külföldi műsorokat vegyenek meg.

A közmédiákban vállalatonként – a vezérigazgatóval együtt – mindössze 49-en dolgoznak majd, és csak a jogi, a promóciós osztályok és a programigazgatóságok maradnának meg. Úgy tudjuk, hogy az átszervezés után, jövőre drasztikus leépítés várható, az 1580  embert alkalmazó MTV munkatársai közül, a rádió ezerfős gárdájából és a Duna Tv 520 fős stábjából legfeljebb 1200 ember maradhat, a Magyar Távirati Irodánál viszont a 331 főből várhatóan alig százat bocsátanak el, mert ez az intézmény gyártja jövőre a hírműsorokat az összes közmédiának.

Jogutódlás

Ezt az információt erősítette meg már a bejelentés előtt Ókovács Szilveszternek, a Duna Televízió új vezérigazgatójának levele is, amit a közszolgálati televízió belső levelezőlistáján írt az ott dolgozóknak:

„A Duna Televízió Zrt. jelenlegi munkavállalói többségének 2011. január 1-jével az Alap lesz az új foglalkoztatója.

A Duna Televízió Zrt. az elmúlt napokban teljes körűen tájékoztatta az Alap vezérigazgatóját a munkavállalókat érintő jogokról és kötelezettségekről, köztük a kollektív szerződésben foglaltakról is. Az új munkáltató, az Alap köteles betartani mindazokat a jogokat és kötelezettségeket, melyek akár az egyes munkaszerződések, akár a kollektív szerződés alapján a Duna Televízió Zrt.-re vonatkoztak.

A jogutódlással tehát változatlanok maradnak a munkaszerződések, munkakörülmények, juttatások. Január 1-jén a munkavégzés helye ugyanaz marad, a munkavégzési folyamatok az eddigi gyakorlatot követik, mindenki ugyanazokat a munkafeladatokat látja el, ugyanazokat a munkavégzéshez szükséges eszközöket használhatja tovább, mint eddig.”

Ma a közszolgálati média dolgozóinak jelentős része feketében ment dolgozni, hogy így fejezze ki ellenérzését a változásokkal kapcsolatban. A Duna Televízióban információink szerint a dolgozók kétharmada csatlakozott a tiltakozó akcióhoz.

Aki akar, fog dolgozni

A délben kezdődő gyűlésen a Magyar Televízióban bejelentették, hogy nem várható tömeges leépítés.

„Aki tud és akar dolgozni, annak munkája lesz, hiszen sok olyan műsort kell csinálni, amire eddig nem volt pénzünk és lehetőségünk” – mondta a Facebookon terjedő idézet szerint Medveczky Balázs vezérigazgató.

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója közben arról beszélt, hogy nem lesz mészárszék, se filézés a közmédiában. Utóbbi kijelentésével a Népszabadság pénteki vezércikkének címére utalt, amely a várható átalakításokról szólt, és amely szerint „élve filézik a közmédiát”. A bejelentés teljes hanganyagát letöltheti innen.

Az MTV-ben a dolgozóknak hangsúlyozták, hogy jövőre 15 milliárd forinttal több jut majd a közmédiára. Kérdéseket viszont a Duna Tv-ben, a rádióban és az MTV-ben sem lehetett feltenni, a vezetés egyszerűen kihirdette a változásokat.

Egyedül az MTI-ben válaszolt a dolgozók kérdéseire Belénessy Csaba, az intézmény vezetője. A távirati iroda szerinte körülbelül hetven fős marad, a létszám fele újonnan érkezik a tévéktől és a rádióktól. Leépítések azonban nem lesznek a dolgozók nagy része az alaphoz kerül.

A Duna Televízió munkatársainak azt mondták, hogy májusig változatlan marad a tévé műsorstruktúrája, mindenki állásban marad, és ugyanaz a fizetést is kapja, mint eddig. Májustól várhatóak leépítések, Ókovács Szilveszter szerint a dolgozóknak "meg kell felelniük az igényeknek, tehát aki eddig is jól dolgozott, ne aggódjon, de aki újságot olvasott, az félhet".

Ókovács szerint a kisebbik köztelevízió költözése talán a jövő év második felében valósulhat meg leghamarabb, de január elsejétől már a műsorszolgáltatási alapnál dolgoznak majd a Duna Tv munkatársai, munkájukat is az alap értékeli majd. A bejelentés előtt egy sírkővel búcsúztatták a Duna Televíziót a dolgozók, de Ókovács beszéde alatt a sírkövet elvitték. A szakszervezet vezetői szerint jelenleg ugyanis még nem kell temetni a közszolgálati tévét, hiszen a dolgozók fizetése és béren kívüli juttatásai is megmaradtak.

Összevonják a hírgyártást

A Népszabadság szerint a hírgyárat a Kunigunda utcai MTV-gyártóbázison alakítják majd ki, és vezetője az MTV jelenlegi hírigazgatója, a kormányváltásig az Echo tv-ben és a Lánchíd rádióban is vezető beosztásban dolgozó Élő Gábor lesz. Információink szerint várhatóan a rádió és a Duna tv is ide költözik át, a gyártóbázis átalakítását az intézmények székházainak eladásából finanszírozzák.

Az MTI épülete (Fotó: Civertan Grafikai Stúdió)
Az MTI épülete (Fotó: Civertan Grafikai Stúdió)

A hírgyártás szervezetileg az MTI-hez kerül, amelynek vezetője Belénessy Csaba, aki a Lánchíd  rádió főszerkesztője, majd az MTI alelnöke volt. Az MTI alapelveiről beszélve Belénessy a 168 órának azt nyilatkozta, hogy a közszolgálati újságíró nem lehet a kormány ellensége, és nem kérdőjelezheti meg a szabadon választott kabinet hatalmát.

„Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval” – nyilatkozta az MTI vezérigazgatója, aki az interjú később részében megjegyzi, hogy  szerinte "egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez".