Nem kap új frekvenciát a Klubrádió

2010.12.16. 10:01 Módosítva: 2010.12.16. 12:08
Bár az ORTT áprilisban a Klubrádiónak ítélte az utolsó szabad budapesti rádiófrekvenciát, az NMHH szerdán eredménytelennek nyilvánította a 92,9-es frekvenciára kiírt pályázati eljárást. Az indoklás szerint ugyanaz a tulajdonos nem üzemeltethet két rádiót, a Klubrádió ugyanakkor már az eredeti pályázatban is leszögezte, ha megkapják a 92,9-es frekvenciát, akkor a 95,3-on megszüntették volna az adást. A rádió jelenlegi frekvenciájának működési engedélye februárban lejár, de azt ígérik, folytatják a sugárzást.

Az NMHH szerint a pályázóval nem lehetett a szerződést megkötni, "mert a Klubrádió Zrt. a fővárosban már üzemeltet egy rádiót a Budapest 95,3 MHz-es frekvencián, de erről a jogosultságáról nem mondott le. A hatályos jogszabályok kimondják, hogy ugyanaz a tulajdonos két rádiót nem üzemeltethet ugyanabban a vételkörzetben."

"Hatékony frekvenciagazdálkodás"

A 92,9 MHz-es hullámsávért már működő, de vételi lehetőségeiket javítani akaró adók is pályázhattak, így indult a négy másik pályázó mellett a Klubrádió is. A rádió ugyanakkor már a pályázatába is beleírta és utána több beadványban is leszögezte, hogy nem kíván egyszerre két frekvencián adni, a 95,3 MHz-en elhallgattak volna. Amennyiben aláírták volna a Klubrádió szerződését, közműsor-szolgáltatóvá vált volna, vagyis a frekvenicaváltás után nem kellett volna sugárzási díjat (kb. évi 40 millió Ft) fizetnie.

Az NMHH szerdai bejelentésében közölte, nemsokára új pályázatot írnak ki a Budapest 92,9-es frekvencia hasznosítására. Az új pályázat kiírásának szükségességét azzal indokolták, hogy a hatékony frekvenciagazdálkodás közös társadalmi érdek.

Az ORTT idén április 21-én hirdette ki győztesnek a 92,9-es frekvenciára kiírt és közel két éve húzódó pályázati eljáráson a Klubrádiót. A testület azonban a parlamenti választásokat követően határozatképtelenné vált, ezért a szerződést már nem tudták megkötni a Klubrádió Zrt.-vel. Júniusban Ladvánszky György, a médiahatóság akkori szocialista tagja a Népszavának azt mondta: a szerződés aláírása csak formális, a hatósági határozat visszavonhatatlan.

A Katolikus Rádiónak ígérték a frekvenciát

Az ORTT akkori döntése kiütötte a nyeregből a Rádió Deejay egykori hullámsávjára szintén pályázó Magyar Katolikus Rádiót. A KDNP már akkor bejelentette, hogy bírósághoz fordul az ügyben, Szalai Annamária, az ORTT akkori fideszes tagja pedig úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem érvényes a döntés, mivel "megkérdőjelezhető, hogy a parlamenti frakció létéhez kötött megbízatással rendelkező két szocialista és egy SZDSZ-es tag hozhat-e hosszú távú döntést".

Az ORTT fideszes tagja a rádiófrekvenciáról döntő ülésen a jegyzőkönyv szerint azt állította, hogy a pályázatot gyakorlatilag a Katolikus Rádiónak ígérték, bár ezt több másik tag vitatta. Az origónak Szalai akkor úgy nyilatkozott, hogy valóban odaígérték a Katolikus Rádiónak a frekvenciát, de ennek médiapolitikai okai vannak. Szerinte nem egyedi eset, hogy eleve valamelyik rádiónak szánják a pályázatra kiírt sávot, ugyanez történt korábban a Magyarországon elinduló BBC-vel is. "Akkor is, most is úgy gondoltuk, hogy szükség van arra a rádióra, ezért törekedtünk már a pályázat megszövegezésekor arra, hogy lehetőség szerint nyerjen" - tette hozzá. A pályázatot ezért is írták ki közműsorszolgáltatónak, nem pedig kereskedelmi csatornák számára.

A Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese, Juhász Judit szerdán a Katolikus egyház a médiában nevű rendezvényen elmondta, rádiójuk január 15-én elhallgat a középhullámú frekvencián, azt követően URH-frekvencián adják műsoraikat. Közlése szerint a Médiatanács a tervek szerint rövidesen dönt majd arról a néhány frekvenciáról, amelyeken "még van esélyük adások szórására".

Mindenképp sugározni fognak

A Klubrádió közleményben reagát az NMHH döntésére, véleményük szerint "ebben a stádiumban a pályázatot eredménytelennek nyilvánítani már nem lehet".

Mint írtják, a "Klubrádió már a pályázatában is kijelentette, hogy természetesen nem kíván egyidőben két budapesti frekvencián működni, majd több beadványban javaslatot tett az átállás módjára. A
javaslatokra eddig semmilyen választ nem kapott".

Hivatalos közleményük szerint "a budapesti 95,3 MHz frekvencia működési engedélye 2011. február 11-én lejár. A hatályos jogszabályok szerint pályázatot kellett volna kiírni erre a sávra még 2009 őszén. Miután a pályázat kiírása a mai napig nem történt meg, a Klubrádió megpályázta a 92,9 MHz-es frekvenciát. A tendert megnyerte, győztességét az ORTT hivatalosan kihirdette.

A Klubrádió Zrt. ezúton is kijelenti, hogy vagy a jelenleg használt 95,3 MHz-es frekvencián, vagy a jogerősen elnyert 92,9 MHz-es hullámhosszon folytatni fogja a műsorszolgáltatást."