Orbán eldöntötte a Navracsics-Rogán vitát

2010.12.20. 13:54 Módosítva: 2010.12.20. 14:00
Hiába mondta Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatára Navracsics Tibor, hogy azt a kormány nem támogatja, Orbán Viktor, és nyomában a többi fideszes képviselő is megszavazza a médiahatóság rendeletalkotási jogának becikkelyezését.

Támogatta a Fidesz parlamenti frakciója hétfői ülésén Rogán Antal alkotmánymódosítási javaslatát, amellyel a fideszes politikus az alaptörvénybe emelné a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének rendeletalkotási jogát – közölte a miniszterelnök szóvivője újságírókkal. Szijjártó Péter megerősítette: Orbán Viktor kormányfő hétfőn az Országgyűlésben a képviselőcsoport döntésének megfelelően fog szavazni az indítványról.

Szijjártó elmondta, kötelező szavazást rendeltek el a frakció tagjai számára. Ez minden képviselőre nézve érvényes, függetlenül attól, hogy a kormány tagja-e vagy sem.

Múlt szerdán derült ki, hogy a Rogán Antal jegyezte alkotmánymódosítási javaslatot a kormány nem támogatja – ezt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi borítékolta már a kormány ülése előtt. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben hétfőn azt közölte: nem tartalmi különbözőségekről volt szó, hiszen a kormány is egyetért azzal a céllal, hogy erős médiahatóság legyen, amely rendeletalkotási jogkörrel rendelkezik.

Ezt azonban a kabinet később, a végleges alkotmány megszületésekor rendezte volna, azonban a képviselőcsoport azon az állásponton volt, hogy ha a kormány ezt áprilisban úgyis rendezni kívánja, akkor szeretné úgy befejezni az idei évet, hogy ezt a kérdést végleg lezárja, "és a kormány álláspontjának megfelelő döntést hoz, de azt nem áprilisban kívánja meghozatni az Országgyűléssel, hanem most" - mondta a szóvivő.

Az MTI azon felvetésére, hogy a KDNP is támogatja-e az alkotmánymódosítást, ahhoz ugyanis kétharmados többségre van szükség a parlamentben, Szijjártó Péter azt válaszolta: úgy látta a frakciószövetségi ülésen, hogy a KDNP-sek is megszavazták ezt az indítványt. "Jó remény van arra, hogy a kétharmados többség létre fog jönni hétfőn az Országgyűlésben".

Büntessen! Mekkora bírsággal sújtaná ezt a cikket az új médiatörvény értelmében?

Ha az Országgyűlés elfogadja Rogán Antal javaslatát, az alkotmány 2011. január 2-tól hatályos szövege szerint "jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelete, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kibocsátott rendelete".

Rogán Antal korábban azt mondta: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének alkotmányban rögzített rendeletalkotási joga nem a média szabályozásáról szólna, hanem "egyszerűen díjakról", például a frekvenciadíjról. A parlament ma dönt a médiatörvényről is, mely az NMHH-ra bízza a média által betartandó tartalmi szabályokra vonatkozó jogszabályko kidolgozását.