Megválasztották a négy közmédium közös felügyelőbizottságát

2010.12.21. 20:28 Módosítva: 2010.12.22. 15:07
A testület elnöke Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítványának elnöke lett. A tagok közé választották Bíró Ildikót, korábbi fideszes parlamenti képviselőt, a polgári körök volt felelősét is.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma keddi ülésén megválasztotta a négy közmédium közös felügyelőbizottságát, közölte Balogh László, a közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A felügyelőbizottság a törvény szerint öt tagú. A most megválasztott elnök Szadai Károly, a tagok: Nagy Lenke, Balaton Anita és Bíró Ildikó. Az ötödik tagot a négy közmédiumnál dolgozó munkavállalók fogják majd delegálni a testületbe január 31-ig. Szadai Károly korábban a Magyar Rádió Közalapítványának elnöke volt, dolgozott annak felügyelőbizottságában is. Nagy Lenke a Duna TV-t, illetve a közrádiót felügyelő közalapítvány kuratóriumában dolgozott.

Bíró Ildikó az előző parlamenti ciklusban fideszes országgyűlési képviselő volt, 2007-től ő volt a polgári körök koordinátora. Márciusban közölte, hogy kiszáll a politikából. Akkor aNépszabadságnak azt mondta, már októberben megkereste Kövér Lászlót, a Fidesz választmányi elnökét és Orbán Viktort, hogy kérje, engedjék el. Azzal indokolta a döntését, hogy szeretne visszatérni a szakmájához, művészekkel és művészetekkel törődni, és főként a nemzeti kultúra ügyével foglalkozni. Balaton Anita Balogh László szerint eddig a médiában dolgozott, többek közt dramaturgként. A tagokat három évre választották meg.

A kuratóriumi tagok csak az ülésen kapták meg a leendő felügyelőbizottsági tagok önéletrajzát, mondta a kuratórium Jobbik által delegált tagja, Silhavy Máté. A testület jobbikos és LMP-s tagja a szavazáskor tartózkodott. Kránitz László MSZP-s delegált az ülésen azt javasolta, hogy az MSZP-nek mint a legnagyobb ellenzéki pártnak is kellene tagot küldenie a felügyelőbizottságba, de erre - állítása szerint - nem volt lehetőség. A szocialista kurátor azt mondta: nemmel szavazott a javasolt személyekre.

A kuratóriumi elnök szerint az ülésen elfogadták a megszűnő közalapítványok zárómérlegét, illetve Németh Vladimir LMP-s kurátor javaslatára átnézik a négy közmédium menedzsmentjét érintő kifizetéseket 2005-ig visszamenőleg.