Führerstaat lett Magyarország a német lapok szerint

Index, MTI
2010.12.22. 13:43 Módosítva: 2010.12.22. 14:51
Az európai lapok elemzői szerint a két évtizeddel ezelőtt kivívott szabadság került veszélybe Magyarországon. A legóvatosabban a Frankfurter Allgemeine Zeitung fogalmaz, amely szerint az új médiatörvény kötéltánc a médiaszabályozás és a cenzúra között.

Több német napilap kommentárban foglalkozott szerdán az Országgyűlés által elfogadott új médiatörvénnyel.

A konzervatív Die Welt címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában Michael Stürmer, a konzervatív újság egyik vezető publicistája megállapítja: "Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből. Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."

Stürmer szerint az NMHH "átfogó antidemokratikus hatáskörrel rendelkezik. A cenzúrától dokumentumok elkobzásán át a kényelmetlen médiumok anyagi csődjéig kiterjed mindenre, amit egy tekintélyelvű rezsim csak kívánhat. (Az NMHH) véleményirányító és a hatalmat dicsőítő minisztérium, vezetői Orbán Viktor kormányfő párthíveiből és kegyenceiből állnak... Ausztria esetében, a Haider-féle közjáték idején az EU még megbotránkozott, és büntetésként sarokba állította az alpesi köztársaságot. Magyarország esetében semmi sem történik, noha kirajzolódik a tekintélyelvű államhoz vezető út, és ez nem máról holnapra kezdődött. Odalesz a szabadság, amelyet a magyarok két évtizeddel ezelőtt maguknak és  másoknak kivívtak... Magyarországon Orbán Viktor vezéri állama jön létre" - írta a Die Welt.

Tíz nappal az EU soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit - állapította meg a szociáldemokrata párthoz közel álló Frankfurter Rundschau. "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott. Joggal tehető fel az a kérdés is, vajon miért csak EP-képviselők adnak hangot felháborodásuknak, miért nem teszik ezt mások is, akik Brüsszelben vagy saját fővárosukban amúgy igen nagyra tartják magukat" - írta a Frankfurter Rundschau.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Magyarországgal foglalkozó rovatvezetője, Georg Paul Hefty frankfurti keltezésű írásban számolt be a médiatörvény parlamenti elfogadásáról, magyarázatot fűzve annak egyes pontjaihoz. A cikkíró szerint a sajtójogot szabályozó új törvény "mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között". Hefty úgy látja, hogy a médiatörvény, amely az 1996-os jogszabályt váltja fel, "az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyeletét célozza, ami nem feltétlenül jelent egyet az azok feletti uralommal".

A Handelsblatt a hazugságon ért politikusokat kipellengérező "A nap Pinocchiója" rovatában közölt szerdán rövid írást Orbán Viktor fényképével és tőle származó idézettel. Utóbbi szerint "Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is". A cikkíró megállapítja: "Orbán januárban át akarja venni az EU soros elnökségét - és a 2010-es esztendőt durva valótlansággal fejezte be. Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon... Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára" - írta a német üzleti körök vezető lapja.

Az olasz lapok is elítélik

"Az európai elnökség félévének előestéjén igen a szájkosár törvényre. Az újságok Magyarországon a kormány alá vetve. Tiltakozás Budapesten, zavarban az EU" - címmel számolt be a Corriere della Sera. A leragasztott szájjal tüntető fiatalok fényképe alatt a konzervatív napilap teljes oldalas cikkének első mondata leszögezte: "(a médiatörvény)névjegyként, Magyarország európai uniós elnökségének kezdete előtt, teljességgel szokatlan és bizonyosan kínos".

A Corriere ismertette a törvény tartalmát, bemutatta Orbán Viktor politikai pályafutását és kitért Magyarország gazdasági helyzetére. Végül megjegyezte: "...úgy tűnik, Brüsszel számára  Magyarország esetében fontosabb, hogy a gazdasági programot hozzáértéssel intéző elnökség legyen, semmint hogy vitába szálljon a sajtószabadságról".     Szájkosár törvény Magyarországon, a jobboldal cenzúrázza a sajtót - szólt a La Repubblica címe. Az újság berlini tudósítójának cikke hangsúlyozta, "a kormány válaszolt a kritikákra azt állítva, hogy a törvény szükséges az ósdi sajtószabályozás reformjára...".

A szabadságért küzdött

Alapító főszerkesztője, Adam Michnik levelét közli és kommentárban foglalkozik a magyar médiatörvénnyel szerdán a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap, amely magyarul fejezi ki szolidaritását

"Szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar médiával, amelyet Orbán miniszterelnök el akar hallgattatni" - áll magyar nyelven a lap címlapján.

A Gazety Wyborcza lengyel napilap cimlapja
A Gazety Wyborcza lengyel napilap cimlapja

Michnik "Magyar barátainkhoz" című levelében Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője egyik mondását idézi: "Rendszerünk alapja a közvélemény, legfontosabb feladatunk ennek a jognak a megőrzése. Ha rajtam múlna a döntés, hogy jobb-e egy kormány informatív sajtó nélkül, mint sajtó kormány nélkül, nem haboznék a második mellett szavazni".

Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt. Ma kormányfőként elnyomja ezt a szabadságot egy olyan törvénnyel, amely szájkosarat tesz a független sajtóra. Orbán Magyarországa Lukasenka Fehéroroszországának az útjára lép. A szájkosár-törvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat -írja. 
Michnik emlékeztet, hogy az úgynevezett "negyedik Lengyel Köztársaság" kormánya kitartóan fellépett a független média ellen, rombolta a jogállamot és megfélemlítette a társadalmat. Két év után ez a politika piros lapot kapott a lengyelektől.

"Azt kívánjuk magyar barátainknak, hogy jelenlegi kormányukra ugyanilyen sors várjon" - írta.