Der Spiegel: Az utolsó csepp volt a médiatörvény

2010.12.27. 18:15
A Der Spiegel szerint a néhány nappal az EU-elnökség előtt hidegvérrel keresztülhajszolt médiaszájkosár-törvény, egy utolsó, különösen súlyos következményekkel járó lépés az autokrácia irányába. Szerintük semmi esélye sincs annak, hogy a magyar EU-elnökség egy sikertörténet végpontja legyen. A német lap szerint ugyanakkor a kialakult helyzetért a baloldal is felelős, amely szerintük fokozatosan öngyilkosságot követett el.

Az EU-elnökség küszöbén álló Magyarország belpolitikai helyzetéről közölt cikket a Der Spiegel legfrissebb számában. A hamburgi hetilap Félelem az orbánizációtól című írásában azt írtják, hogy Magyarország az elmúlt évtizedekben kétszer is, 1956-ban, majd az 1989-es határnyitáskor is a "remény országa" volt, de ma már semmi esélye sincs annak, hogy a magyar EU-elnökség egy sikertörténet végpontja legyen.

Éppen az ellenkezője fenyeget, Budapestnek - politikája miatt - nagy problémái lehetnek, idézte a cikk szerzője Martin Schulz európai parlamenti szociáldemokrata frakcióvezetőt. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter még egy lépéssel továbbment, amikor azzal vádolta a magyar kormányt, hogy vétett az EU-szerződések szelleme és betűje ellen, és megkérdőjelezte, hogy méltó-e az EU vezetésére. "Ha semmit se teszünk, nehéz lesz Kínával vagy Iránnal az emberi jogokról beszélni" - idézi a lap a külügyminisztert.

Csak az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a magyar miniszterelnök éppen most, néhány nappal az EU-elnökség előtt hidegvérrel keresztülhajszolt egy médiaszájkosár-törvényt, egy utolsó, különösen súlyos következményekkel járó lépést téve az autokrácia irányába.

A cikk szerint egyetlen európai politikusnak sem lesznek olyan hatékony eszközei a kritikus médiával szemben, mint a magyar miniszterelnöknek. Az ellenőrző mechanizmusok középpontjában a kizárólag Fidesz-politikusokból álló új médiahatóság áll, amely 750 ezer euróig terjedő pénzbírságot szabhat ki. A közszolgálati médiát személyi összetételében is kormányfelügyelet alá helyezték, írják.

A baloldal felelőssége is

A Der Spiegel ugyanakkor megállapítja: annak, hogy Magyarország "a már csak félig demokratikus" államok közé jutott, sok oka van, a felelősséget a tévútért nem csak a tőről metszett konzervatívok és a szélsőjobb viseli. A baloldal fokozatosan egyfajta öngyilkosságot követett el. Több törvényhozási perióduson át is megvolt a lehetősége Magyarország alakítására, legutóbb 2006-tól 2010-ig.

A reményteljes kezdeteket azonban gyorsan elfojtották, korrupció és nepotizmus határozta meg a politikát, írják. Csak a szocialisták kudarca tette lehetővé a konzervatív kihívó diadalát, a "népelcsábító" felemelkedését, írja a hamburgi hetilap, megemlékezve Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéről is.

Második Berlusconiról írnak

Kollégái úgy jellemzik Orbánt - állapítja meg a Der Spiegel -, mint aki "megszállottja a médiának", aki második Silvio Berlusconi akar lenni, annak botrányai nélkül. Azonkívül minden, a legcsekélyebb mértékben is fontos tisztséget a saját bizalmi embereivel tölt be. A tavaszi választási eredményt "forradalomnak" nevezte, és hamarosan megmutatta, hogy mit ért ezen. Úgy szabta át a választókörzeteket, hogy az októberi önkormányzati választások után a Fidesz adja a polgármesterek 95 százalékát.

Megváltoztatta az alkotmánybírák jelölésének módját. Az egész országot át akarja formálni, "orbánizálni" akarja. Aki nem tart vele lépést, az repül. Sólyom László, aki óvatosan bírálni merte a miniszterelnököt, elvesztette a támogatást újraválasztásához, írják. Baloldali professzorokat éppúgy "kiselejteztek", mint engedetlen színházigazgatókat. Orbán a Fideszre szabatta a pártfinanszírozást, államosíttatta a nyugdíjrendszert. A határokon túli magyaroknak kettős állampolgárságot ajánlott, provokálva a népes magyar kisebbségekkel rendelkező szomszédállamokat.

Orbán imponál az amerikai szuperhatalomnak, de aggodalmakat is ébreszt Washingtonban, írja a német lap. A nemrég nyilvánosságra hozott titkos amerikai diplomáciai iratokban úgy jellemzik őt, mint aki "szeret a tűzzel játszani". Washingtonban úgy állította be magát, mint aki védőbástyát jelent a Jobbik szélsőségeseivel szemben.

Nem akarják elrontani az ünnepnapokat

A médiatörvény kapcsán az EU-ban egyesek már esetleges szankciókról spekulálnak, mint amilyeneket Ausztria ellen vezettek be, amikor Jörg Haidert és pártját bevonták az osztrák kormányba. A Lisszaboni Szerződés értelmében "az európai alapértékek súlyos és tartós megsértése" címén akár a szavazati jogot is megvonhatnák Budapesttől, ami kemény csapás lenne a magyar miniszterelnökre, de Brüsszelben sem mindenki akarja az "ünnepnapokat elrontani".

Herman Van Rompuy, az EU Tanácsának elnöke épp azon a napon járt Budapesten, amikor a szájkosártörvényt a magyar parlament elfogadta, írják. Az EU első embere egyetlen bíráló szót sem ejtett arról, hogyan bánnak a vendéglátó országban a sajtószabadsággal, Orbánt kizárólag dicsérő szavakkal illette. "Nagyszerű benyomásokkal térek vissza Brüsszelbe" - idézi az EU-elnök szavait a német hírmagazin.