Lehetnek blogok, amiket regisztrálni kell

2011.01.06. 13:21 Módosítva: 2011.01.06. 16:36
Bár a kormány a médiatörvény angol nyelvű magyarázatában még azt állította, hogy nem kell a blogokat regisztrálni, elképzelhető, hogy lesznek olyan blogok, amelyeket mégiscsak nyilvántartásba vesz a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, hangzott el egy háttérbeszélgetésen. A hatóság azt mérlegeli, hogy ha egy blog üzleti céllal működik, akkor nyilvántartásba veszik, így a médiahatóság jogköre alá kerül és bírságolható is lesz.

Az új médiatörvény június 30-ig ad haladékot a nyomtatott sajtó és az internetes tartalmak szabályozási kérdéseinek eldöntésére, mondta Koltay András a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Koltay András az Index kérdésére azt válaszolta: jelen pillanatban még nem lehet megmondani, hogy mely tartalmakat kell regisztrálni a hatóságnál  és mely tartalmakra terjed ki a hatóság  jogköre.

A magyar külügyminisztérium karácsony után megjelent, a külföldnek szóló angol nyelvű hírlevelében a médiatörvényt magyarázva még azt állítja, hogy a blogokat semmiképpen nem kell regisztrálni az NMHH-nál. A szöveg név szerint említi példaként a Véleményvezér és a Mandiner blogokat, amelyekre nem vonatkozik a szabályozás

A médiatörvény szerint azok a tartalmak regisztrációkötelesek, amelyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak, amelyekért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel és gazdasági céljuk is van (hirdetési vagy más bevételek révén).

Koltay szerint a blogok többsége csak az első két pontnak felel meg. Mint mondta: meg kell határozni, hogy pontosan milyen gazdasági célok esetében kell regisztrálni tartalmakat. Koltay magánvéleménye szerint pár banner még nem jelent gazdasági célt, ilyenről akkor beszélhetünk, ha a blog vagy egyéb internetes tartalom tulajdonosait leginkább a gazdasági célok motiválják, esetleg a blog bevételeiből élnek. De az NMHH hivatalos álláspontja még nem ismert, annyi biztos, hogy nem azon múlik, hogy blog-e egy blog, hogy blognak hívja magát.

A regisztráció jelentősége ebben az esetben az, hogy egy blog ettől kezdve a hatóság jogköre alá kerül, bejelentést lehet tenni ellene és a hatóság is felléphet, ha megsérti a médiatörvényt. Sőt a médiatörvény 188. paragrafusa arra is lehetőséget ad, hogy többszöri törvénysértés esetén egy időre felfüggesszék a tartalom működését, és ehhez a közvetítő szolgáltatók segítségét vegyék igénybe. Vagyis, hogy utasítsák az internetszolgáltatót, hogy a kérdéses tartalmat ne lehessen elérni a rendszerében.