Orsolya
7 °C
10 °C

Lehetnek blogok, amiket regisztrálni kell

2011.01.06. 13:21 Módosítva: 2011-01-06 16:36:59
Bár a kormány a médiatörvény angol nyelvű magyarázatában még azt állította, hogy nem kell a blogokat regisztrálni, elképzelhető, hogy lesznek olyan blogok, amelyeket mégiscsak nyilvántartásba vesz a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, hangzott el egy háttérbeszélgetésen. A hatóság azt mérlegeli, hogy ha egy blog üzleti céllal működik, akkor nyilvántartásba veszik, így a médiahatóság jogköre alá kerül és bírságolható is lesz.

Az új médiatörvény június 30-ig ad haladékot a nyomtatott sajtó és az internetes tartalmak szabályozási kérdéseinek eldöntésére, mondta Koltay András a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagja egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Koltay András az Index kérdésére azt válaszolta: jelen pillanatban még nem lehet megmondani, hogy mely tartalmakat kell regisztrálni a hatóságnál  és mely tartalmakra terjed ki a hatóság  jogköre.

A magyar külügyminisztérium karácsony után megjelent, a külföldnek szóló angol nyelvű hírlevelében a médiatörvényt magyarázva még azt állítja, hogy a blogokat semmiképpen nem kell regisztrálni az NMHH-nál. A szöveg név szerint említi példaként a Véleményvezér és a Mandiner blogokat, amelyekre nem vonatkozik a szabályozás

A médiatörvény szerint azok a tartalmak regisztrációkötelesek, amelyek informálnak, szórakoztatnak, oktatnak, amelyekért egy médiaszolgáltató szerkesztői felelősséget visel és gazdasági céljuk is van (hirdetési vagy más bevételek révén).

Koltay szerint a blogok többsége csak az első két pontnak felel meg. Mint mondta: meg kell határozni, hogy pontosan milyen gazdasági célok esetében kell regisztrálni tartalmakat. Koltay magánvéleménye szerint pár banner még nem jelent gazdasági célt, ilyenről akkor beszélhetünk, ha a blog vagy egyéb internetes tartalom tulajdonosait leginkább a gazdasági célok motiválják, esetleg a blog bevételeiből élnek. De az NMHH hivatalos álláspontja még nem ismert, annyi biztos, hogy nem azon múlik, hogy blog-e egy blog, hogy blognak hívja magát.

A regisztráció jelentősége ebben az esetben az, hogy egy blog ettől kezdve a hatóság jogköre alá kerül, bejelentést lehet tenni ellene és a hatóság is felléphet, ha megsérti a médiatörvényt. Sőt a médiatörvény 188. paragrafusa arra is lehetőséget ad, hogy többszöri törvénysértés esetén egy időre felfüggesszék a tartalom működését, és ehhez a közvetítő szolgáltatók segítségét vegyék igénybe. Vagyis, hogy utasítsák az internetszolgáltatót, hogy a kérdéses tartalmat ne lehessen elérni a rendszerében.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.