Orbán mégis változtatna a médiatörvényen?

2011.01.06. 10:10 Módosítva: 2011.01.06. 16:50
A kormányfő megerősítette: ha az unió szükségesnek tartja, változtatnak a médiatörvényen. Szijjártó Péter szerdán még arra utalt, hogy fel sem merült a jogszabály megváltoztatása, de Martonyi János szintén tegnap már nem vetette el. Orbán Viktor külföldi újságírók előtt élesen kritizálta Franciaországot és Németországot azért, mert a szólásszabadság megsértésével vádolták meg a médiatörvényt. A Bloomberg szerint a kijelentést mégsem kell olyan komolyan venni, mivel Orbán szerint a magyar médiatörvényt akkor módosítanák csak, ha Franciaország, Németország és Dánia is így tenne.

Ha az Európai Unió szükségesnek ítéli a médiatörvény megváltoztatását, akkor azt elfogadjuk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök külföldi újságíróknak a Reuters jelentése szerint. "Az Európai Unió tagja vagyunk, és vannak játékszabályok" - mondta a kormányfő.

Nagy Anna kormányszóvivő később újságírói kérdésre megerősítette, a miniszterelnök és külföldi újságírók találkozóján valóban felmerült, hogy vajon szükséges-e a médiatörvény megváltoztatása, a Reuters helyesen idézte Orbán Viktort, nem félrefordításról van szó. A kormányszóvivő szerint a kérdés eldöntéséhez feltétlenül szükséges, hogy az Európai Unió és az Európai Bizottság alaposan megismerje a törvény szövegét, és csak ezután lehet eldönteni, hogy egyáltalán szükséges-e annak megváltoztatása. Folyamatos a párbeszéd az EU és Magyarország között a médiatörvény ügyében, tette hozzá Nagy Anna.

Mégsem úgy gondolja?

Orbán a külföldi újságírók előtt mindazonáltal ismét kijelentette, hogy az új magyar médiatörvény összhangban van az EU más tagjainak hasonló jogszabályaival, olyan országokéival, mint Franciaország, Németország vagy Hollandia. A Bloomberg jelentése szerint ráadásul a változtatás lehetőségéről szóló kijelentést is árnyalja a szövegkörnyezet. Orbán Viktor ugyanis a Bloomberg szerint azt mondta, hogy lehetetlennek tartja, hogy az unió bármely ponton a médiatörvény módosítására kötelezné Magyarországot, anélkül, hogy ugyanezt tenné Franciaországgal, Németországgal és Dániával (A Bloomberg szerint fordítási hiba volt csak Hollandia és Dánia összekeverése).

"Ez diszkrimináció lenne" - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

A Bruxinfó szerint Orbán azt mondta, hogy következő lépés most az Európai Bizottság véleményének a kivárása, de még ha ez utóbbi valamely ponton változtatást is igényelne, ez csak akkor volna elképzelhető, ha ez diszkrimináció-mentesen történik, és minden egyes további előfordulási helyein – például Dániában, vagy Németországban – is a megkérdőjelezett részt az ottani médiatörvényben megváltoztatják.

A Miniszterelnökség sajtóközleménye szerint csütörtökön Orbán külföldi újságíróknak azt is mondta: mivel az új médiatörvény csak olyan jogi megoldásokat tartalmaz, amelyek tételesen szerepelnek más uniós tagállamok médiatörvényeiben is, az EU egyik legfontosabb értéke, a diszkrimináció-mentesség alapján szerinte elképzelhetetlen lenne a magyar médiatörvény bizonyos passzusainak megváltoztatása anélkül, hogy más tagországokat is ugyanezen passzusok megváltoztatására köteleznének.

"Természetesen Magyarország elfogad bármilyen az EU által indított eljárást. De ha a magyar médiatörvénynek ezt a passzusát módosítani kell, akkor Franciaországban, Németországban és Hollandiában is meg kell változtatni az ottani médiatörvényeket, mivel semmi olyan nincs az általunk alkotott jogszabályban, ami ne lenne az ő médiatörvényükben" – idézte Orbán szavait a brit és a francia hírügynökség.

Az AFP francia hírügynökség arról számol be, hogy Orbán kritizálta Franciaországot és Németországot azért, mert a szólásszabadság megsértésével vádolták meg a magyar szabályozást. "Szerintem túl elhamarkodott és szükségtelen volt az, ahogy a francia és német kormányok ebben a vitában megnyilvánultak" – mondta a miniszterelnök, "A jogszabály pontos ismerete nélkül egyetlen országnak sincs joga bírálni minket, és megszabni nekünk, hogy mit tegyünk" - idézte szavait a dpa német hírügynökség. Orbán a tudósítások szerint azt is hozzátette: "örül" annak, hogy Németország a decemberi kijelentéseihez képest visszavett.

"Remélem, hogy a franciák is így tesznek" – mondta Orbán, és megjegyezte: nem emlékszik arra, hogy Magyarország bármikor is kritikával illette volna a francia médiatörvényt, pedig ott az elnök nevezheti ki a közszolgálati televízió vezetőjét. "Én mégsem mondtam soha azt, hogy ez egy antidemokratikus törvény lenne" – fogalmazott. Orbán szerint arról az Európai Uniónak kell döntenie, nem pedig a franciáknak vagy a németeknek, hogy a magyar törvény megfelel-e az uniós szabályozásnak.

Franciaország a hét elején szólította fel Magyarországot, hogy változtassa meg a médiatörvényt, mert az "összeegyeztethetetlen" a szólásszabadságról szóló európai szabályokkal.

Eszünk ágában sincs

A miniszterelnök december 23-án, a Hír TV Rájátszás című műsorában azt mondta, nem ijed meg a médiatörvényt ért külföldi kritikáktól, a jogszabály pedig szerint igenis európai.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője szerdán még azt mondta, hogy semmilyen módon nem merült fel a kormány hét eleji ülésén a médiatörvény megváltoztatásának szükségessége; a kabinet tagjai megerősítették, hogy egy "ízig-vérig" európai jogszabályról van szó - jelentette ki a miniszterelnök szóvivője újságírók előtt.

Martonyi János magyar külügyminiszter külföldi újságíróknak tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azonban már utalt arra, hogy a médiatörvény mégsem megváltoztathatatlan. Kijelentette: egyelőre korai lenne megmondani, hogy változtatnak-e a magyar hatóságok a vitatott médiatörvényen, de nem is zárta ki ennek lehetőségét.