Elemzést ígér Brüsszel a médiatörvényről

2011.01.11. 15:00
Az Európai Bizottság megvizsgálja, megfelel-e a magyar médiatörvény az uniós jognak, ígérték kedden Brüsszelben a témában tartott európai parlamenti (EP-) közmeghallgatáson, amit a liberális képviselőcsoport kezdeményezett.

Az Európai Bizottság gyorsan és határozottan el fogja végezni a magyar médiatörvény objektív, mélyreható elemzését abból a szempontból, hogy az megfelel-e az uniós jognak, jelentette be Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos.

Délben kezdődött a Sajtószabadság Magyarországon címmel megrendezett közmeghallgatás a brüsszeli székházában, amit az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) EP-frakciója kezdeményezett. Mint a meghívó fogalmazott: "a magyar kormány által elfogadott médiatörvény súlyos problémákat vet fel a sajtószabadsággal kapcsolatban."

A közmeghallgatást Guy Verhofstadt, az ALDE frakció elnöke nyitotta meg. Videóüzenetet küldött Konrád György író, felszólalt Neelie Kroes, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke, Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadsággal foglalkozó volt megbízottja, Majtényi László volt adatvédelmi biztos, Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Vágvölgyi B. András író, és az ALDE több európai parlamenti képviselője.

Ugyanakkor az Európai Parlament (EP) magyar néppárti frakciója kifogásolta, hogy a magyar kormány nem vehetett részt méltó módon a közmeghallgatáson.

A képviselőcsoport értetlenül áll a liberális frakcióvezető döntése előtt, a frakcióvezető Guy Verhofstadt ugyanis "a magyar kormány többszöri hivatalos kérése ellenére sem biztosította annak méltó részvételét" a témában rendezett keddi meghallgatáson". "E döntés értelmében magyar előadóként csak és kizárólag a társadalmi támogatottság hiányában az Országgyűlésből kiesett SZDSZ volt politikusai és prominensei szerepelnek, megakadályozva, hogy a témáról valamennyi fél álláspontját méltóan felvonultató vita és kiegyensúlyozott kép alakulhasson ki" - írja a magyar néppárti frakció.