Az USA-ban betiltanák a The Kennedys című sorozatot

2011.01.15. 14:10
Még be sem mutatták, máris hatalmas port vert fel Hollywoodban a Kennedy-klánról készült nyolcrészes minisorozat, ami nem a legjobb színben tünteti fel az amerikai politika egyik szent családját. A szériát a 24 egyik készítője, Joel Surnow jegyzi, aki soha nem titkolta, hogy erősen kötődik a republikánusokhoz.

nek2

A History Channel megrendelésére készített sorozatot a Muse Entertainment és az Asylum Entertainment gyártotta le, olyan színészekkel a főbb szerepekben, mint Greg Kinnear (John F. Kennedy), Barry Pepper (Robert Kennedy), Katie Holmes (Jackie Kennedy) és Tom Wilkinson (Joseph Kennedy). A History Channel most közleményben jelentette be, hogy a széria nem fért bele a csatorna profiljába, ami azért nagyon vicces, mert az Ice Road Truckers című, kamionsofőrökről szóló reality viszont igen.

Nem elég történelmi

A háttérben persze ennél sokkal több áll: a Hollywood Reporter információi szerint a History Channel és anyacége, az A&E Television az utóbbi hónapokban "iszonyatos nyomás alatt állt" a Kennedy-családhoz közeli körökből, akik politikai és gazdasági befolyásukat vetették latba a bemutató eltörlése érdekében. A januárban kiadott History-műsorrendben a sorozat nyári kezdéssel szerepelt, de csak pár napig: hetedikén már nyoma sem volt a távlati tervek között.

Az A&E Television egy olyan konzorcium felügyelete alá tartozik, melyben a Walt Disney Co. és az NBC Universal is képviselteti magát. A Kennedy-család 2009 decembere óta lobbizott minden lehetséges fórumon a sorozat munkálatainak letiltásáért, 2010 végére pedig megkettőzött erőfeszítéssel gyakoroltak nyomást a History Channelre.

Prés alatt

Caroline Kennedy, a néhai John F. Kennedy lánya például egyenesen a Disney/ABC Television főnökével, Anne Sweeney-vel tárgyalt, akit azzal téríthetett jobb belátásra, hogy ha a Disney befolyása alatt levő A&E zöld utat ad a bemutatónak, akkor anyja, Jackie Kennedy eddig kiadatlan interjúit tartalmazó, és egyben apjáról John Kennedyről szóló kéziratát elviszi a Disney Hyperion nevű kiadójától egy másik céghez.

A másik oldalról Maria Shriver, a Kennedy-család másik híres nőtagja, Arnold Schwarzenegger kaliforniai exkormányzó felesége vezette az offenzívát - ő az A&E-t felügyelő igazgatótanácsban kulcsszerepet vállaló NBC-nél próbálta kicsikarni a sorozat elmeszelését. Shriver éveken át dolgozott az NBC-nél, és annak tavaly leköszönő elnökénél, Jeff Zuckernél kilincselt rendszeresen. És ha ez nem lenne elég, Shriver és az ABC-fejes Sweeney az amerikai paralimpiai szövetségből is jól ismeri egymást, ráadásul a két család ugyanabba a templomba jár, és rendszeresen együtt piknikeznek is.

Kifogásolt tartalom

A sorozat tervével kapcsolatban tulajdonképpen az első pillanattól kezdve nem volt megelégedve a Kennedy-család és számos történész és politikus is kritizálta Stephen Kronish forgatókönyvét, melynek egy

ken1

korai vázlata még 2010 februárjában szivárgott ki az internetre. Ted Sorensen, JFK egykori szövegírója és tanácsadója a vázlat elolvasása után azt nyilatkozta, hogy az abban szereplő, valósnak beállított, az elnök és közötte elhangzott beszélgetések közül ő egyre sem emlékszik, és "a szöveg minden sorából süt a Kennedy-családdal szemben érzett őszinte gyűlölet."

David Talbot történész, a Brothers: The Hidden History of the Kennedy Years (Testvérek: a Kennedy-éra rejtett története) című könyv szerzője a forgatókönyv egyik inspirációjaként szerepelt, de csak addig, míg a kiszivárgott forgatókönyvet el nem olvasta. "Szenzációhajhász, felületes, a tényeket figyelmen kívül hagyó kontármunka ez, nem több, egyetlen célja, hogy a republikánusok még egyszer belerúghassanak a családba." Talbot többek között azt kifogásolta, hogy a sorozatban egy szó sem esik olyan ügyekről, mint a kubai rakétaválság, míg JFK nőügyeivel hosszasan foglalkozik.

Hiszti az egész

A Kennedys rendezője, Jon Cassar (szintén a 24 mellől érkezett) visszautasította a vádakat. "Nem értem ezt a hisztériát. A végterméket a History Channel vezetőségén kívül senki nem látta. A kiszivárgott forgatókönyv-vázlatnak szinte semmi köze nincs ahhoz, ami végül a sorozatba került. Minden egyes jelenetet egyeztettünk a megrendelővel és az ügyvédekkel - amit kértek, megváltoztattunk, amire azt mondták, hogy nem lehet benne a sorozatban, azt kivágtuk."

A rendező azt is elmondta, hogy az egykori elnök és öccse szexuális kicsapongásairól is csak nagyon szőrmentén számolnak be a sorozatban. "Alapvetően egy szerelmi történetet forgattunk, aminek JFK és Jackie Kennedy a főszereplője. Benne van Marilyn Monroe? Igen, benne, de csak pont annyira, amennyire a történelmi tények azt indokolják. Mindent, amit a sorozatban bemutatunk, két-három forrásból ellenőriztünk le. Ha az igazság ennyire fáj, arról nem mi tehetünk."

Másol bemutatják

Szerencsére nem minden országba ér el a Kennedy-klán keze, így Kanadában március 6-án képernyőre kerül a mini első része, és a készítők folyamatosan tárgyalnak európai, ázsiai, stb. piacokkal is. Mint minden olyan, független produkció esetében, mint például ez, vagy a nemrég nálunk forgatott Katedrális, a készítők nem egy adott televíziónak kötelezik el magukat, hanem minden piacra külön-külön szerződnek. A bemutató várható nálunk is, a kérdés csak az, melyik csatornán.

Az amerikai nézők már korántsem ilyen szerencsések. A sorozat készítői ugyanis ez elmúlt napokban hiába kilincseltek a fizetős kábelcsatornák és a bevállalós tartalomtól eddig nem visszariadó kisebb adók fejeseinél, sem a Starz (a brutális Spartacus-sorozat gyártója), sem az F/X (itt ment a Kés/alatt) sem pedig a Showtime nem lelkesedett a minisorozatért. 2003-ban egy kísértetiesen hasonló botrány tört ki a The Reagans című minisorozat körül, amit végül a CBS nem volt hajlandó bemutatni, a Showtime viszont igen - úgy látszik a Kennedy-család erősebb, mint Reagenék voltak.