A tüntetés távol áll a keresztény szolidaritástól

2011.01.16. 10:56
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) bízik abban, hogy a Magyar Katolikus Rádió (MKR) által megpályázott ultrarövid-hullámú (URH) frekvenciák ügyében pozitív döntés születik; az MKPK egyúttal azt kéri, hogy senki ne vegyen részt semmilyen, a rádióért indított tüntetésen.

Sok jó szándékú, de a valós helyzetet nem ismerő embert is megtévesztenek az utóbbi napok megalapozatlan nyilatkozatai a katolikus rádióval kapcsolatban, vélte közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK).

A püspöki konferencia a "Keresztény szolidaritás - tíz perc séta a Katolikus Rádióért" címmel indított kezdeményezéssel kapcsolatban arra kér mindenkit, "hogy ne hagyja magát megtéveszteni, és ne vegyen részt semmilyen tüntetésen, amely valójában provokáció és távol áll a keresztény szolidaritástól, mert nem az egyház valódi érdekeit tartja szem előtt".

A közleményben leszögezik: az MKPK részéről semmilyen formában nem merült fel a Magyar Katolikus Rádió megszüntetése. A rádió középhullámon történő sugárzása aránytalanul hatalmas anyagi terhet jelentett az elmúlt hét évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának, amely kezdeményezte a díjcsökkentést az Antenna Hungáriánál, de erre nem nyílt valós lehetőség.

Ezért úgy határozott, hogy a rádió álljon át a modernebb és olcsóbb ultrarövid-hullámú sugárzásra. Azóta több pályázatot adott be a rádió különböző URH frekvenciákra, amelyek közül egyet nem nyert el, a többiről pedig mostanáig nem született döntés - olvasható a közleményben.

A Médiatanács szóvivője, Kiricsi Karola elmondta, már a jövő héten dönthet a Médiatanács a rádió által megpályázott helyi URH frekvenciák ügyében.