A Klubrádió pert indított a 92,9-es frekvenciáért

2011.01.18. 16:06
Az NMHH szóvivője kedd reggel bejelentette, hogy nem kell félnie annak az 59 rádiónak, amelynek az ORTT mulasztása miatt a közeljövőben lejár a frekvenciahasználati engedélye. A Klubrádió azonban nem elégedett az ideiglenes meghosszabbítással, ezért pert indítanak a korábban megnyert frekvenciáért, amelyre az ORTT már nem köthetett szerződést, az NMHH pedig decemberben eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.

Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője kedden a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában elmondta, annak érdekében, hogy "ne legyen semmiféleképpen sem olyan eset, hogy valamilyen rádiónak el kell hallgatnia", a médiatanács mindaddig biztosítja a rádiók sugárzásának lehetőségét, amíg nem írnak ki új pályázatot a frekvenciájukra. A rádióknak lehetőségük van - akár többször is - hatvan napra meghosszabbítani műsorszolgáltatási jogosultságukat, ennek egyetlen feltétele, hogy ne legyen díjtartozásuk. A médiatanács döntött arról is, hogy hetente öt-tíz frekvenciát bírálnak el.

Mint ismert, az ORTT mulasztásos törvénysértése, a pályázatok kiírásának elmaradása miatt országszerte 59 olyan rádió van, amelynek szerződése vagy már lejárt, vagy idén le fog járni, de használatukra még nincs kiírva pályázat. Az 59 rádió között van a múlt héten a középhullámú frekvencián utoljára sugárzó Magyar Katolikus Rádió és a Klubrádió is, amelynek február 11-én jár le a frekvenciahasználati engedélye a 95,3-ra.

Bizonytalan sorsú rádiókban nem hirdetnek

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy bár ők is kérték a médiahatóságtól a 60 napos meghosszabbítást, számukra - ahogy a többi érintett rádió számára - sem jelent kielégítő megoldást az ideiglenes szerződéshosszabbítás. Mint mondja, nem indul jól a reklámokért vívott harcban az a médium, amelyről nem lehet tudni, hogy meddig sugározhat. A reklámbevételek csökkenése már így is megnehezítette a Klubrádió gazdasági helyzetét, ezért tavaly a hallgatókhoz fordultak anyagi támogatásért.

Arató András kijelentette, hogy mivel véleményük szerint jogilag nem állja meg a helyét az NMHH decemberi döntése, amellyel érvénytelenítették a 92,9-es frekvenciára kiírt és általuk elnyert pályázatot, pert indítottak a kihirdetett eredmény érvényre juttatása érdekében.

A médiahatóság arra hivatkozva érvénytelenítette a Klubrádió nyertes pályázatát, hogy a törvény szerint egy tulajdonos nem működtethet két rádiót, miközben a Klubrádió már a pályázati anyagában leszögezte, hogyha megkapják a 92,9-et, akkor a 95,3-on befejezik a sugárzást. Ezt a szándékukat Arató András most megismételte arra az esetre, ha per útján ismét elnyernék az utolsó budapesti frekvenciát.

Az MKR újra megpályázza, ha kiírják

A Rádió Deejay egykori frekvenciájára kiírt pályázatot Szalai Annamária, az ORTT akkori fideszes tagja, ma az NMHH elnöke szerint a Magyar Katolikus Rádiónak ígérték. Mint korábban az origónak elmondta, nem egyedi eset, hogy eleve valamelyik rádiónak szánjanak egy pályázatra kiírt sávot, így volt ez régebben a BBC magyar adásával is. Erre utalt szerinte, hogy nem kereskedelmi rádiók számára, hanem közműsorszolgáltatóknak írták ki.

Amennyiben újra meghirdetik a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciát, az MKR újra pályázni fog – közölte a rádiót fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia. A katolikus rádió egyébként nem kérte az NMHH-tól a rádió frekvenciahasználati engedélyének a meghosszabbítását, mivel a műsorsugárzás magas díja (kb. 40 millió forint évente) miatt nem tudta volna finanszírozni. Most arra várnak, hogy az NMHH elbírálja az URH frekvenciákra beadott pályázatukat, addig is az interneten és a Magyar Televízió műholdas adásaihoz kapcsolódva sugároznak.