A Vatikán beszáll a reality-bizniszbe?

2011.01.27. 15:21
A Discovery Channel The Exorcist Files címmel új műsort indít, amiben hivatalos ördögűzőket mutatnak majd be munka közben. A dolog pikantériája, hogy a Vatikán állítólag áldását adta a dologra, sőt, az irattárát is megnyitotta a tévések előtt.

Az eleinte kizárólag ismeretterjesztő, mostanában pedig leginkább dokureality-műsorairól ismert Discovery új vállalkozása nem az első ilyen tévés próbálkozás. 1991-ben az ABC 20/20 című oknyomozó műsora mutatta be, ahogyan egy 16 éves Gina nevű lányból kiűzik a testét megszálló démont - legalábbis a műsor producerei ezt állították. A 29 milliós közönség zabálta a műsort, de a kritikusok már korántsem voltak ilyen lelkesek.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

2005-ben a brit Chanel4 egy lépéssel tovább ment, és élőben mutatta be, ahogy egy pap ördögöt űz - a szigetországban azonban korántsem fogadta olyan lelkesedés a műsort, mint az USA-ban, és már a bemutató előtt a betiltásáért lobbiztak az ottani NMHH-nál. 2008-ban az amerikaiaknál került elő újra a téma, egy önjelölt ördögűző a SciFi Channelen indítptta be The Real Exorcist (Az igazi ördögűző) című sorozatát, amiben a világ különböző országaiban kergette ki a démonokat a szerencsétlen helyi lakosokból. Mi sem maradtunk ki az őrületből, a Tv2 Napló című műsorában láthattunk egy ilyen riportot 2004-ben.

Az ilyen műsorokban közös, hogy a Vatikán és a katolikus egyház azonnal el szokott határolódni tőlük,  a többieket meg meg sem szokás kérdezni, pedig a judaizmustól a hindi valláson éát az iszlámig szinte mindenütt megtalálható motívum az ember testét megszálló és abban rakoncátlankodó démonok, illetve legyűrésük témája. A kocka azonban fordulni látszik, mivel a Vatikán - legalábbis a Discovery állítása szerint - hozzáférést adott egy új tévéműsornak az irattárához, pontosabban az ördögűzéssel foglalkozó aktákhoz.

Clark Bunting, a Discovery elnöke szerint a Vatikánba bejutni nem volt egyszerű, és nagyon hálásak a katolikus egyháznak, hogy első kézből szerezhettek információt a formabontó sorozathoz. A tavasszal bemutatásra kerülő reality-ből az is kiderül majd, hogy a démonok nemcsak az emberi testeket, hanem tárgyakat, (például egy házat) is megszállhatnak. A csatorna azt reméli, hogy a sorozat első évada lesz olyan sikeres, hogy második kövesse, amiben reményeik szerint éles bevetésre is elkísérhetik majd a Vatikán ördögűzéssel foglalkozó kommandóját.