A Tv2 járt a legrosszabbul az NMHH-val

2011.02.04. 10:19
A Tv2 már 220 millió forintnyi bírságot szedett össze az új médiahatóságtól. Büntették Joshi Bharatot és az Édesnégyest is. A Tv2 bíróságon támadta meg az egyik döntést.

A tavaly október közepe óta működő Médiatanács által kiszabott eddigi legnagyobb bírság összege 120 millió forint volt, amit a TV2 Joshi Bharat című műsorának január és augusztus közötti jogsértései miatt szabták ki. A második helyen szintén a TV2 egyik produkciója, az Édesnégyes áll, amelyet összesen 100 millió forintra büntettek az augusztus és szeptember közötti időszakra nézve.  - mondta a Világgazdaságnak Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője.

A Tv2 egyébként bíróságon támadta meg az Édesnégyes miatt kiszabott legelső, húszmilliós bírságot, és várhatóan a többi büntetés miatt is bírósághoz fordul majd.

Az összesítésben még nem szerepel a Való világ, mivel az RTL Klub valóságshow-ját még csak most vizsgálja a médiahatóság. A műsort átlagosan naponta ötször jelentik fel a nézők, illetve különböző szervezetek, többségük a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek megsértését kifogásolta, valamint általánosságban fogalmazott meg észrevételeket a műsorszámmal szemben. (A feljelentések számának megugrásában az is szerepet játszhat, hogy a felháborodott nézők az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség panaszbejelentő formanyomtatványánaksegítségével sokkal gyorsabban tehetnek panaszt egy-egy VV adás miatt.)

A testület három hónap alatt több mint 800 határozatot hozott, amelynek csaknem felében döntött jogsértés elbírálásáról. A Médiatanács 300 esetben frekvenciák ügyében, 70 esetben pedig támogatásokról döntött. Az NMHH-nak a Világgazdaság számára készült összesítéséből az is kiderül: a támogatások formájában összesen 155 millió forintot osztott szét 62 rádiós és televíziós pályázatra.