A TASZ szerint csak trükk a médiatörvény módosítása

2011.02.23. 13:18
A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint a kormány úgy módosítja a médiatörvényt, hogy az több ponton még szigorúbb is lesz mint eddig. A külföldi média bírságolásáról szóló részt pedig azért úgy írták csak át, hogy a külföldön bejegyzett honlapokat továbbra is meg tudják büntetni.

A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosításai helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény, éppen ezért nyílt levelet írtak Neelie Kroes digitális politikáért felelős EU-biztosnak.

Így például a kormány módosítási javaslata szerint a televíziók és rádiók esetén a tájékoztatási kötelezettséget új szabály határozná meg az arányosság és a demokratikus közvélemény biztosítása érdekében. Ez azonban a TASZ szerint még közvetlenebb tartalmi beavatkozást jelent a média szerkesztési szabadságába, mint a hatályos szabályt, ugyanis akár azt is jelentheti, hogy a politikai pártok hatalmi helyzete szerinti arányosságot várnak majd el a médiáktól.

A származási ország elvével kapcsolatos kifogásokat a módosítás úhy orvosolná, hogy a tévéket és a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokat ezentúl nem bírságolná, viszont a módosítás után is felléphet médiatanács a külföldi rádiókkal, valamint az online és nyomtatott sajtóval szemben.

A regisztrációs kötelezettségre vonatkozó szabályokba pedig csendben bekerült az a lehetőség, hogy a regisztráció elmulasztása esetén akár egy millió forintig terjedő pénzbíráságot is kivethet a médiára a hatóság.

A TASZ éppen ezért nyílt levelében azt kéri Kroes biztostól, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal és vizsgálatát terjessze ki további érintett uniós jogszabályok vizsgálatára, valamint a sajtó- és szólásszabadság szempontjából is vizsgálja a magyar törvényt.