Az NMHH vizsgálja a Coolt

2011.03.09. 23:00
A médiatanács ma bejelentette, hogy vizsgálják a Coolon sugárzott Belevaló világ adásait, pedig a csatorna Romániában van bejegyezve. Az Európai Bizottság legsúlyosabb kifogása éppen az volt a médiatörvénnyel kapcsolatban, hogy a magyar szabályozás a külföldön bejegyzett médiaszolgáltatókat is büntetni akarná, ez a passzus így ki is került a törvényből, de azért maradt egy kiskapu.

A médiatörvény módosítását ugyan hétfőn megszavazta a parlament, de az elfogadott szövegvariáció szerint mégiscsak bírságolhatja a külföldön bejegyzett tévéket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ugyan a Frankfurter Algemeine Zeitung uniós belső értesülései szerint az Európai Bizottság médiaügyi biztosának egyik legsúlyosabb kifogása  az volt, hogy a külföldön bejegyzett médiákat is bírságolhatná az NMHH, és az új szövegvariációban a pénzbírság helyett már csak a magyarországi terjesztés száznyolcvan napos felfüggesztésének lehetősége szerepel, de mégis maradt egy kiskapu.

Utána mennének a külföldieknek

Az új médiatörvényben ugyanis a pénzbírságra vonatkozó 179-es paragrafust nem törölték, csak egy felcímet írtak hozzá. A paragrafus ezentúl az “Eljárás a más tagállamban bejegyzett médiatartalom-szolgáltatóval szemben jogmegkerülés esetén” címet viseli, és az NMHH értelmezése szerint a benne foglaltakat akkor lehet alkalmazni, hogy ha a médiáról kiderül, hogy csak azért települt külföldre, hogy kijátssza a magyar szabályokat. A médiatörvény módosítását a magyar kormány előzetesen egyeztette az Európai Bizottsággal, amelynek egyik feltétele volt, hogy a szabályozásban érvényesüljön a származási ország elve, vagyis hogy minden média a bejegyzés helyének szabályait köteles betartani. Ennek fényében meglepő, hogy az NMHH szóvivője, Kiricsi Karola a Duna Televízióban szerda reggel azt mondta, hogy a “médiatanács ezután is vizsgálhatja a külföldön letelepedett szolgáltatók Magyarországra sugárzott tartalmait, csak ha bírságolni szeretne, ehhez bizonyítani kell: a médiaszolgáltató azért települt külföldre, hogy megkerülje a szabályokat”. Ráadásul Kiricsi Karola rögtön meg is nevezte az első célpontot: a Való világ Coolon sugárzott tartalmait, bár a szóvivő azért hozzátette, hogy idővel derülhet ki, hogy, “a jogalkalmazó hogy tud élni a törvényi felhatalmazással”.

Az NMHH egyértelmű üzenetet küldött, vizsgálják a Való világot, de nem csak az RTL Klubon sugárzott epizódokat, hanem a Coolon vetített, a médiatanács szerint “még durvább tartalmakat” is.

A médiatörvény ugyan lehetőséget ad a jog elől külföldre menekülők megbüntetésére, de azért a paragrafusokból és az uniós jogból az derül ki, hogy a hatóság csak blöfföl.

Nem olyan egyszerű ez

A külföldön bejegyzett médiaszolgáltatók esetében ugyanis az NMHH-nak bizonyítania kéne, hogy kizárólag a magyar jog megkerülése érdekében ment külföldre a cég. Az NMHH a törvény szerint ehhez megvizsgálja, hogy “mely tagállamban találhatók a cég reklám- illetve előfizetési bevételeinek fő forrásai, melyik a médiaszolgáltatás fő nyelve, főként mely tagállamban található közvetítéseinek helyszíne, és hogy a médiaszolgáltatás mely tagállam közönségéhez szóló műsorszámokat tartalmaz “. Csakhogy az uniós szabályok szerint nem számít a magyar jog megkerülésének, ha mondjuk egy cég a kedvezőbb adózási feltételek, vagy akár az olcsóbb munkaerő miatt költözik külföldre. A Romániában bejegyzett Cool esetében pedig ezeket az érveket használhatják védekezésre a tulajdonosok.

Persze, az NMHH legyinthet ezekre a kifogásokra, csak a végső döntést nem a magyar médiahatóság hozza meg. Először is a törvény szerint egyezkednie kell a külföldi médiahatósággal, és csak akkor léphet fel, ha a bejegyzés helye szerint illetékes hatóság két hónapon belül sem lép fel a jogsértés ellen, illetve az NMHH nem elégedett az eredménnyel.

Ebben az esetben viszont a bírság vagy más szankció kiszabása előtt a büntetésről tájékoztatnia kell az NMHH-nak az Európai Bizottságot, a bizottság pedig egyszerűen visszavonathatja a döntést, ha úgy ítéli meg, hogy az nem megfelelő.

Az uniós eljárás egyrészt évekig is eltarthat, vagyis gyors bírsággal semmiképpen nem tud rendet tenni a külföldön bejegyzett adók között az NMHH, másrészt nem nagyon fordult még elő, hogy a bizottság kiadott volna egy médiaszolgáltatót egy nem a bejegyzés szerinti médiahatóságnak.

cooltv.sajtoklub.tv/Bársony Bence styling: Frank Patrícia és Szekerák Ádám
cooltv.sajtoklub.tv/Bársony Bence styling: Frank Patrícia és Szekerák Ádám

Az unió figyel

Neelie Kroes médiaügyi biztos azt mondta, hogy a médiatörvény módosítása után is figyel majd a magyarországi szabályozásra, és vizsgálják az NMHH jogalkalmazási gyakorlatát, Kiricsi Karola a Duna Televízióban ezt egyenes üdvözölte, mivel véleménye szerint a médiatanács jogalkalmazóként már korábban is azokat az irányelveket fogalmazta meg, amelyek az EU javaslatára most bekerültek a módosított jogszabályba.

A Való világ című műsorra eddig még nem szabott ki bírságot az NMHH, két-három hét múlva közlik a vizsgálatok eredményét, és az esetleges szankciókat. Érdekes, de a magyar hatóság a Romániában bejegyzett Coolt is monitorozza, egy esetleges törvénysértésről már értesítették is a román hatóságot. A CNA jelezte, hogy ők is látták a kifogásolt műsort, és a magyar hatóság levele előtt már figyelmeztetésben részesítették a Coolt.

Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója február elején úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy véleményük szerint teljes mértékben megfelel a műsor az új médiatörvénynek, bár a törvény "sok helyen nem fogalmaz egyértelműen, így a jogértelmezés kérdése, hogy mi lesz végül valójában törvénysértő". Mint mondta, bíznak abban, hogy helyesen értelmezik a paragrafusokat, és a Való Világban nem talál semmi törvénysértőt az NMHH Médiatanácsa.

A Cool egyébként az RTL Klubban kisebbségi tulajdonrésszel rendelkező IKO-csoport egyik adója.