Meghekkelték a Magyar Hírlap honlapját

2011.03.20. 12:26 Módosítva: 2011.03.20. 15:59
Feltehetően Csibi Barna székely gárdista csíkszeredai akasztós performanszára válaszoltak román hekkerek a magyarhirlap.hu-n.
A feltört magyarhirlap.hu
A feltört magyarhirlap.hu

Román nacionalisták feltörték a Magyar Hírlap honlapját. A Romanian National Security (RNS) nevű hekkercsoport egy román nyelvű szöveget helyezett el rajta Avram Iancu portréjával.

Vasárnap fél egy körül a honlap szerkesztői eltüntették az oldalt, és a következő szöveget tették ki: "A honlap karbantartás miatt átmenetileg nem elérhető. Kérjük látogasson vissza később! Türelmét és megértését köszönjük!"

A szerkesztőség megdöbbent

"A Magyar Hírlap szerkesztősége megdöbbenéssel olvasta a vasárnap reggel honlapunkon elhelyezett román nyelvű szöveget. Megütköztünk annak tartalmán, stílusán, a legrosszabb soviniszta hagyományokat idéző és súlyos frusztrációt jelző érvelésén. Különösen gyomorforgatónak tartjuk Marian Cozma halálának felemlegetését, már csak azért is, mert a neves sportoló tragédiája közelebb hozta egymáshoz a magyar és román nemzet tagjait" - közölte az MTI-vel Szentesi Zöldi László főszerkesztő-helyettes.

Az akció válasz lehet Csibi Barna Székely Gárda-alapító demonstrációjára, aki Csíkszereda központjában felakasztott egy Avram Iancut ábrázoló bábut, majd az erről készült filmet feltöltötte a Youtube-ra. A Hargita megyei ügyészség vizsgálatot indított, diszkriminációra való uszítással gyanúsítják. A performanszt romániai magyar politikusok is elítélték. A román-magyar viszony feszültté vált a héte, csütörtökön bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét egy Orbán Viktornak tulajdonított beszéd miatt.

Az RNS korábban az olasz RAI, a La Stampa és a Corriere della Sera, a francia Le Monde és a brit Daily Telegraph honlapját is megtámadta.

Az RNS üzenete

Tévedtetek, amikor azt gondoltátok, hogy a román történelemnek és a népnek adott pofont nem kapjátok vissza. Nemzeti tudatunk arra kényszerít, hogy erkölcsi kötelezettségünknek eleget tegyünk, hogy a Román Nemzet Hősei továbbra is nyugodtan pihenhessenek. Felébresztettétek őket örök álmukból, félreinformálással a sírt meggyaláztátok, és "felakasztottátok" őket, mert hisztek a hamis bosszúban.

Ez a válasz azoknak, akik elfelejtik, hogy a magyarok Romániában kisebbség, azoknak, akik nem értették meg, hogy Mihai Eminescu számunkra nemzeti szimbólum, és azoknak, akiknek van még bátorságuk vádoló és becsületről szóló előadásokat tartani a saját országunkban, akkor, amikor még nem gyógyult be a Marian Cozma halála által okozott lelki seb. Nyugodjék békében!

Nem fogunk felejteni, sem megbocsátani. Ne tegyétek próbára a türelmünket!

RNS

Az Úr legyen irgalmas a lelketekkel. Így jár mindenki, aki hibázik a román nemzettel szemben!