Német nem az új videómegosztóra

2011.03.21. 15:07
Az RTL és a ProSiebenSat.1 olyan videómegosztó szolgáltatást kívánt indítani német nyelvterületen, int amilyen az amerikai Hulu.com. A sorozatokat, filmeket és egyéb programokat pár reklám megnézéséért cserébe ingyenesen vetítő oldal tervét a német versenyhivatal kaszálta el.

A hivatal indoklása szerint a két médiakonglomerátum így is lefedi az online reklámpiac nagy részét, az átmeneti egyesüléssel viszont annak 75 százaléka a két cég befolyása alá kerülne, ami nem felel meg a szabad verseny feltételeinek. Az RTL és a ProSieben nem fogadta el a versenyhivatal döntését, amit bíróság előtt kívánnak megtámadni.

Indoklásuk szerint a platform minden német műsorszolgáltató számára nyitott lenne, legyen az kereskedelmi vagy közszolgálati adó. A két cég csak azért egyesítené erőit, hogy a vélhetően hatalmas érdeklődés zökkenőmentes kiszolgálására alkalmas technikai hátteret biztosíthassák, az azon megjelenő tartalomért továbbra is annak gyártója illetve jogtulajdonosa felelne, és természetesen részesülnének az értékesítésre kerülő reklámfelületek bevételeiből is.

A versenyhivatal ezzel kapcsolatban azt az álláspontot képviseli, hogy ha a platform nyílt, akkor nem lehet korlátozni csak a televíziós társaságokra, hanem minden online szolgáltatónak meg kellene jelennie rajta. Az RTL és a ProSieben szerint ez a YouTube-hoz tenné hasonlatossá az oldalt, amit szeretnének elkerülni, és példaként az USA-ban működő Hulu.com-ot említették meg.

Az amerikai Hulu.com az NBC, a Fox és az ABC, azaz a három legnagyobb amerikai tévé (a CBS a negyedik) közös vállalkozása, és saját sorozataik epizódjait és filmjeiket sugározzák rajta, ingyen, de reklámokkal megszakítva. Az oldal IP-cím alapján szűri a lekéréséket, és elvileg csak az Észak-Amerikából érkező látogatók láthatják az ingyenes tartalmat (persze ezt proxy szerverekkel simán ki lehet kerülni).

A német tévés és online piacom egyébként egymás konkurenciájának tekinthető két cég összefogása mögött az állhat, hogy a nagy amerikai médiacégek (pl. Google, Hulu, Apple) egyre agresszív terjeszkedésbe kezdtek Európa-szerte, ahol a német reklámpiac még mindig az egyik legnagyobbnak számít. A helyi műsorszolgáltatók félelme tehát érthető, viszont egy nagy adu még mindig az ő kezükben van: saját tartalmaik és német nyelvű adásaik digitális terjesztési jogaival ők maguk rendelkeznek.